Тбилиси отхвърли критиките на САЩ и ЕС към законопроекта за „чуждестранните агенти“

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Тбилиси отхвърли критиките на САЩ и ЕС към законопроекта за „чуждестранните агенти“

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли критиките, отправени от САЩ и ЕС във връзка със законопроекта за „чуждестранните агенти“, като заяви, че опонентите на предложения текст не желаят да влязат в смислен дебат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Законопроектът, който тази седмица бе одобрен на второ четене от грузинския парламент, изисква организациите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние. Противниците на това изискване го определят като авторитарно и вдъхновено от Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Няколко хиляди души в петък излязоха на протестно шествие срещу новите законодателни мерки. Недоволните граждани се насочиха към централата на управляващата партия „Грузинска мечта“, а по-късно присъстваха на богослужение за Велики петък.

Брюксел и Вашингтон призоваха Тбилиси да се откаже от законопроекта, тъй като рискува да накърни шансовете си да стане част от ЕС и пред него да се открие по-широко евроатлантическо бъдеще.

Кобахидзе от своя страна заяви, че законовите промени са нужни за постигането на прозрачност и отчетност в страната.

„Обясних на (високопоставения американски дипломат Дерек) Шоле, че погрешните изявления на представители на Държавния департамент на САЩ относно законопроекта за прозрачност и уличните шествия ни напомнят за подобни неверни изказвания, направени от бившия посланик на САЩ през 2020-2023 г.“, написа грузинският премиер в социалната мрежа „Екс“. Той посочи, че предишните изявления на Вашингтон са насърчавали насилие от страна на „финансирани от чужбина“ активисти и са подкрепяли „революционни процеси“, които според него са били неуспешни.

„Обясних на г-н Шоле, че на този фон са нужни специални усилия за рестартирането на отношенията (между Грузия и САЩ) и това е невъзможно без справедлив и честен подход“, допълни Кобахидзе.

Белият дом изрази опасения, че планираните законови промени могат да задушат инакомислието и свободата на словото.

Грузинският премиер демонстрира разочарование и от разговора си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, като посочи, че ЕС „няма желание да се ангажира със съществени дискусии“. „Още повече аз подчертах, че досега не сме чули никакви контрааргументи срещу предложеното законодателство“, отбеляза Кобахидзе.

Мишел написа в „Екс“, че „призивът на грузинските граждани за отворено, демократично и плуралистично общество трябва да бъде чут“. „Бъдещето на Грузия е в ЕС. Не пропускайте този исторически шанс“, допълни председателят на Европейския съвет.

Бидзина Иванишвили, милиардер и основател на партията „Грузинска мечта“, който е и бивш премиер, заяви, че ще се бори за това, което нарече „пълно възстановяване на суверенитета на Грузия“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО