Израел отново попречи на шефа на агенция на ООН да влезе в ивицата Газа

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Израел отново попречи на шефа на агенция на ООН да влезе в ивицата Газа

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини заяви, че Израел отново му е попречил да влезе в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Израелските власти продължават да отказват на ООН хуманитарен достъп до ивицата Газа“, заяви Лазарини в „Екс“.

„Само тази седмица те ми отказаха, и това е вторият път, да вляза в Газа“, допълни той.

Лазарини посети четири пъти ивицата Газа от началото на войната на Израел срещу „Хамас“, започнала на 7 октомври след нападението на „Хамас“ срещу Израел.

„Само през последните две седмици ние отчетохме десет инцидента, при които е имало стрелба по конвои, арестуване на персонал на ООН, с издевателства, събличане до голо, заплахи с оръжия и дълги чакания по пропускателните пунктове на конвоите, което ги принуждава да карат през нощта или да се отказват да пътуват“, заяви Лазарини.

Той призова и за независимо разследване на стрелбата с ракети от палестински въоръжени групи по пропускателния пункт Керем Шалом, през който основно преминава хуманитарната помощ от Израел към Газа и което доведе до затварянето му от израелската армия.

Бригадите „Изедин ал Касам“, въоръженото крило на „Хамас“, поеха отговорност за изстрелването на ракети по пункта и казаха, че са взели под прицел израелски военни.

Израел обвинява дузина от около 13 000-те служители на агенцията на ООН в Газа, че са участвали в атаката, извършена от „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. В края на април независима група заключи в доклад, че агенцията страда от липса на неутралност в ивицата Газа, но че Израел не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията, че някои от служителите на агенцията са свързани с терористични организации като „Хамас“. В доклада се казваше, че агенцията е незаменима и нужна за палестинците.

Тази вечер израелската армия съобщи, че нейни бойни самолети са поразили „команден център“ на „Хамас“ в ивицата Газа, който палестинското движение било „разположило умишлено близо до действащ обект на Агенцията за палестинските бежанци, поставяйки в опасност цивилните, намерили там убежище“.

Тази структура е била използвана от „Хамас“ „като площадка за множество нападения срещу израелски войски /…/ през последните седмици“ и „за нападения срещу хуманитарни операции, чиято цел е била увеличаване на разпределянето на помощи за жителите на Газа“, допълниха военните.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО