Британският премиер с ключово признание

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Британският премиер с ключово признание

Британският премиер Риши Сунак призна за първи път, че ръководената от него Консервативна партия може да загуби на бъдещи парламентарни избори, след което победилата политическа сила ще бъде натоварена със задачата да състави ново правителство. Той каза това в интервю за вестник The Times, коментирайки резултатите от регионалните избори, проведени на 2 май.

Консерваторите претърпяха тежки загуби, губейки почти половината от местата в различни държавни органи – общински, местни и регионални съвети. Торите са загубили 474 от 989 места, които са имали след изборите през 2021 г. Управляващата партия успя да запази само 515 регионални мандата. Тя беше изпреварена не само от опозиционната Лейбъристка партия под ръководството на Кийр Стармър (1158 места, плюс 186 мандата), но и от партията на либералдемократите. (522 места, плюс 104 мандата).

„Тези резултати предполагат, че се движим в посока на висящ парламент, като лейбъристите са най-голямата партия“, каза Сунак. Това е името на ситуацията, когато победителят в изборите не получава повече от половината места в Камарата на общините, долната камара на парламента, и е принуден да формира коалиции с други партии.

„Кийр Стармър, който ще бъде подкрепен на Даунинг Стрийт от Шотландската национална партия, „Либералните демократи“ и Зелените биха били катастрофа за Обединеното кралство“, предположи Сунак, наричайки консерваторите „единствената сила, способна да достави това, което е важно за хората“.

Датата на парламентарните избори все още не е обявена, но има голяма вероятност те да се проведат през есента на тази година. По-рано, екстраполирайки резултатите от волеизявлението в Англия за цялата страна, телевизионният канал Sky News направи прогноза, че лейбъристите ще получат 35% от гласовете на общите избори, а консерваторите – 26%. Това би донесло на партията на Кийр Стармър 294 парламентарни места в 650-местната Камара на общините – 32 по-малко от необходимото за съставяне на правителство самостоятелно, без компромис с други политически сили.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО