Китай е разгневен: Военен кораб на САЩ премина през Тайванския проток

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Китай е разгневен: Военен кораб на САЩ премина през Тайванския проток

Американски военен кораб премина през Тайванския проток на 8 май, по-малко от две седмици преди новият президент на Тайван да встъпи в длъжност. Това бе остро осъдено от страна на Китай, съобщава „Ройтерс“.

Китай претендира за суверенитет над демократично управляван Тайван и заявява, че има юрисдикция над пролива. Тайван и Съединените щати твърдят, че Тайванският пролив е международен воден път.

Американски военни кораби и понякога патрулни самолети на ВМС на САЩ преминават през или над пролива около веднъж месечно.

На 20 май встъпва в длъжност новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те, когото Китай смята за опасен сепаратист.

7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи, че разрушителят с управляеми ракети от клас Arleigh Burke USS Halsey е извършил „рутинно транзитно преминаване през Тайванския проток“ на 8 май „през води, където се прилага свободата на навигация и прелитане в открито море в съответствие с международното право“.

Китайските военни описаха плаването като „публичен шум“, като добавиха, че са изпратили военноморски и въздушни сили да наблюдават и предупреждават американския кораб по време на пътуването му и „да се справят с него в съответствие със закона и разпоредбите“.

„Войските са винаги в повишена бойна готовност и ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност“, се казва в изявление на командването на Източния театър на Народната освободителна армия.

Припомняме, че на 2 май Министерството на отбраната на Тайван заяви, че са били засечени 15 китайски военни самолета, включително изтребители Su-30, близо до островната държава за втори път в рамките на седмица.

Според министерството самолетите извършвали „съвместни патрули за бойна готовност“ с китайски военни кораби около Тайван.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО