Тръмп призна, че е знаел за плановете на Путин да извърши инвазия в Украйна

28 юни 2024 09:19  |  Света
Тръмп призна, че е знаел за плановете на Путин да извърши инвазия в Украйна

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви по време на предизборния дебат с Джо Байдън, че още преди пълномащабната инвазия на руската армия в Украйна е знаел за тази „мечта“ на Владимир Путин.

Тръмп обвини лично Байдън за руската инвазия, твърдейки, че в Украйна нямаше да има война, ако той (Тръмп) още бе президент.

„Байдън насърчи Русия (да извърши инвазията през 2022 година). Той се справи толкова зле с (войната в) Афганистан, това беше най-срамният момент в нашата история. И Путин наблюдаваше това (бел.ред. изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г.)… И Путин си e казал – „мисля да влезем в Украйна“. Това беше негова мечта. Говорил съм с него за това. Разликата е, че никога нямаше да извърши инвазия в Украйна, ако аз бях президент“, каза Доналд Тръмп.

„Това важи и за Израел, която никога нямаше да бъде нападната, ако аз бях президент. Иран бяха разорени при мен. Нямаше да позволя на никой да прави бизнес с тях. Нямаха пари за Хамас, нямаха пари за терор, за нищо. Сега целият свят се взривява при Байдън“, каза бившият президент Тръмп, който се надява през ноември да спечели нов мандат. Байдън, от своя страна, отговори, че никога не е чувал толкова много глупости, колкото е изрекъл Тръмп за тези няколко минути.

Тръмп беше попитан от водещата на дебата дали смята условията на Владимир Путин към Киев за приемливи. Републиканецът отговори отрицателно. Преди дни Путин заяви, че ще спре войната, ако Украйна се откаже от членство в НАТО и 1/5 от своите територии. „Не са приемливи, но тази война никога не биваше да започва. Байдън е дал 200 милиарда долара на Украйна. Всеки път, когато Зеленски дойде тук, си тръгва с 60 милиарда долара. Той е най-добрият търговец в историята“, каза Тръмп.

Украинската агенция УНИАН цитира думи на Тръмп, че Украйна не може да спечел тази война. „Украйна няма да спечели тази война. Свършват им хората, свършват им войниците. Загубиха толкова много хора. Загубиха тези величествени градове със златни хилядолетни куполи – всичко заради него (Байдън) и глупавите решения, които взе. Русия никога не би нападнала, ако аз бях президент“, каза Тръмп. Според Тръмп Байдън е „насърчил Русия да нахлуе“ поради изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г.

„Вече не ни уважават като държава. Те не уважават нашето ръководство. Те вече не уважават Съединените щати“, каза Тръмп от сцената на телевизионния дебат, атакувайки своя колега от Демократическата партия. Джо Байдън се противопостави на позицията на Тръмп по отношение на Украйна, като го обвини, че иска да изтегли Съединените щати от НАТО и да предизвика по-широка война в Европа. По думите на Байдън Тръмп говори глупости и ако Украйна загуби войната сега, то Путин един ден ще нападне НАТО.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО