САЩ предлагат преформулиране на част от споразумението между Израел и Хамас

29 юни 2024 08:20  |  Света
САЩ предлагат преформулиране на част от споразумението между Израел и Хамас

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи нова формулировка на един от членовете на предложеното прекратяване на огъня в ивицата Газа и размяната на заложници в опит да се преодолеят различията между Израел и палестинското радикално движение Хамас, съобщи порталът Axios с позоваване на свои източници.

Според тях работата по новата формулировка е извършена съвместно с посредниците в преговорите Катар и Египет. Разговорите ще имат за цел да установят точни условия за втората фаза, която включва постигане на „устойчиво спокойствие“ в Газа, пише порталът.

Източници съобщиха, че на преговорите Хамас иска да обсъди изключително размяната на заложници, а Израел планира да повдигне въпроса за демилитаризацията на Газа.

„САЩ полагат всички усилия да намерят формула, която да ни позволи да сключим сделка“, цитира порталът един от източниците, запознати с хода на преговорите. Вторият събеседник каза, че ако Хамас се съгласи с новата формулировка, предложена от Съединените щати, това „ще позволи сключването на сделка“.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО