Зрелостниците трябва да плащат сами здравните си осигуровки

Публикувано преди 11 години  |  Общество

abitОт 1 юли всички абитуриенти, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2013 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7. Учениците, завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. До 25 август зрелостниците трябва да подадат декларацията образец 7 и да платят здравната си вноски за м. юли. Изключение правят тези млади хора, които веднага след завършването на гимназия започнат работа и се осигуряват от работодателите си.

За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците навършили 18 годишна възраст, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение до навършване на 26 годишна възраст, т.е съществува един период от време в който те не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“. През това време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване, които са в размер на 16,80 лева на месец, защото съществува възможност да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

Декларация образец 7 е задължителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, освен личните данни, се вписва началната дата, от която гражданинът е длъжен да се осигурява за своя сметка и осигурителният доход, върху който ще се внасят здравноосигурителните вноски. Подаването на декларацията става лично, в офиса на НАП по постоянен адрес или по пощата, с обратна разписка.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи Интернет страницата на НАП – www.nap.bg, в офисите на приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор, въпроси могат да се задават и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.


Статията е публикувана на 4 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА