От 15 юли ще се получават ваучери за безплатни декодери за телевизори

Публикувано преди 11 години  |  Общество

hdmiОт 15 юли над 85 хил. социално слаби от регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен ще получат ваучери за безплатни декодери за телевизори, съобщи транспортният министър Данаил Папазов. Устройствата ще могат да се получават от трите вериги за техника – „Зора“, “Техномаркет” и “Технополис”.

Припомняме, че декодерите са необходими за цифровизацията на телевизионния екран. Процесът е задължителен съгласно поетите ангажименти от страната ни към Европейския съюз. От 1 март цифровият сигнал вече е включен, като до 1 септември телевизионната картина ще се предава и чрез цифров, и чрез аналогов сигнал. На 1 септември обаче аналоговият сигнал се спира и старите телевизори няма да могат да предават телевизионните канали.

За да не останат хората с „черен екран“, е необходим телевизор, който да предава цифров сигнал, или поставянето на специален декодер. Справка на пазара сочи, че цените на декодиращите устройства започват от 40 лв. и стигат до 70-80 лв.

Министерството на транспорта се погрижи социално слабите, които получават енергийни помощи, да получат ваучери за устройството. Т.е право на безплатен декодер имат 260 хил. души, които получават енергийни помощи в страната.

За трите региона обществената поръчка за доставка на декодери за регионите беше обявена в края на 2012 година, а до края на следващата седмица договорите за доставка на декодерите ще бъдат подписани.

Проблем обаче остава обществената поръчка на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Процедурата за нея бе забавена, а по този начин, съгласно тръжните условия, декодиращите устройства за 86 500 социално слаби трябва да бъдат доставени до 20 декември.

Ако следваме пътя на логиката, това ще рече, че за периода 1 септември – 20 декември над 86 хил. души, които присъстват в регистрите на социално слабите, няма да имат декодери. Следователно няма да имат и телевизия.

“Ще направим всичко възможно обществената поръчка да приключи до 1 септември и хората да си получат декодерите”, обеща министърът на транспорта Данаил Папазов./dnes.bg


Статията е публикувана на 5 юли 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА