Мистерия и разследване около книга за Велко Кънев

Публикувано преди 10 години  |  Общество
Снимка: 24chasa.bg
Снимка: 24chasa.bg

„Мистичният аспект на причината за написването на тази книга е случайната ми среща с Велко Кънев на площада пред Народния театър. Беше се върнал от поредно лечение в Германия и говореше тихо с дрезгав глас (имаше рак на гласните струни – бел.ред.). Бяхме обсъждали желанието ми да пиша книга за работата му в театъра и киното. Отново трябваше да отложим за дните, когато оздравее. И те не дойдоха. След неговата смърт трябваше да изпълня обещанието си.“

Това признава известният театровед и автор на „24 часа“ Димитър Стайков в навечерието на факта, че вече е изпълнил обещанието си пред актьора. Той превръща писането в истинско детективско разследване, среща се с негови приятели, с хора, които са влезли в живота му, с колеги, с които е работил и като актьор, и като режисьор.

Aвторът, театроведът Димитър Стайков

Резултатът е книгата „И рибите заплакаха за Велко Кънев“, която от днес може да се купи. Защо пък рибите ронят сълзи? Актьорът беше страстен почитател на това да поседне с въдица край реката и така се е разтоварвал най-добре от стреса на професията. В книгата има и специална глава за това негово хоби.

Много ценна част от томчето са автентичните цитати от разговори с мъдрия и остроумен Велко Кънев, които авторът е събирал през годините на тяхното приятелство.

Откъс от книгата четете в хартиеното издание на в. „24 часа“. /24chasa.bg

 


Статията е публикувана на 26 юни 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА