Община Елхово ще получи едва 6000 лева за целево финансиране на дейността на народните читалища

Публикувано преди 10 години  |  Общество

chitНа 2 юли правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища. Тези средства бяха планирани в бюджета и са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

На конкурсен принцип всички общини имаха право да кандидатстват и общо 237 бяха одобрени. За община Елхово са одобрени средства в размер на 6000 лева, които средствата са предвидени за частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства.

Работата на комисията гарантира прозрачност и липса на регионална или партийна окраска“, заяви Министърът на културата д-р Петър Стоянович след заседанието на Министерски съвет.

Бърз преглед на субсидиите по общини показва, че поне за област Ямбол това явно не е така и разпределянето на средствата много прилича на начина на разпределение на такива по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, която програма правителството разпредели ударно (само за няколко дни) средства в размер на 500 млн. лева.

За допълнително субсидиране на читалищна дейност Община Стралжда получава 25000 лева, община Тунджа получава субсидия в размер на 21000 лева, а три пъти по-малката община на база брой жители в сравнение с община Елхово – Болярово получава субсидия в размер на 7000 лева. Най-фрапантното за област Ямбол е това, че община Ямбол ще получи едва 2000 лева.

Дали е съвпадение факта, че кметовете на общини, които партийно не симпатизират на сегашното управление получават най-малко средства в област Ямбол, за сравнение с общини, които са част от сегашното управление, можем само да гадаем, но е факт, че в общините Елхово и Ямбол живеят хора, които симпатизират на сегашното управление и е крайно време да спре това разделяне на населението на наши и ваши, което е пагубно за нашата  държава.

Clipboard01
Процентно съотношение на средствата по общини спрямо партийната принадлежност на кметовете в област Ямбол


Статията е публикувана на 8 юли 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА