Ново 20: ГЕРБ и ДПС с по един мандат, а БСП взима два в област Ямбол

Публикувано преди 10 години  |  Общество

DPSПоследните изчисления на проф. Михаил Константинов, този път на база 100% обработени протоколи на СИК в РИК страната показват ново разпределение на мандатите, спрямо оповестеното вчера. Математикът призна, че системата, по която се изчисляват и разпределят мандатите на парламентарни избори у нас е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво. Точно такъв е случая в област Ямбол защото ГЕРБ спечели 18,647 гласа, докато „БСП-лява България” и ДПС заедно имат само 17,557 гласа, а с тези гласове бившите партньори в предходното Народно събрание взимат три мандата за разлика от ГЕРБ, които ще вземат само един мандат.

При това положение в 43-то Народно събрание влизат Иван Чолаков от ГЕРБ, Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов от „БСП-лява България” и Илия Илиев, ромският водач от Ямбол на листата на ДПС в нашия избирателен район.

Все пак длъжни сме да отбележим, че това не са окончателните данни на ЦИК, които се очакват в края на тази седмица.

Гласовете от чужбина по традиция кривят мандатите на местно ниво

„ДПС си докарва от Турция и чужбина между 5 и 6 мандата, но тъй като няма район „Турция” или избирателен район „Чужбина”, тези мандати трябва да отидат някъде. И отиват в някои от тези 31 избирателни райони”, обясни проф. Михаил Константинов. Той напомни, че миналата година заради това ДПС е взело мандат във Видин с под 500 гласа. „Сега например с малко гласове печели мандат в Кюстендил”, посочи той по повод недоумението на местните.

В Кюстендил ДПС взима един мандат с 1,47% от гласувалите, при положение, че и ГЕРБ, БСП и ББЦ печелят по един мандат, но със съответно с около 34, 24 и 12 процента.

Друго е обяснението на проф. Константинов за Търговище, където „Атака” взима мандат с 2,49%, а БСП не взима мандат, въпреки своите 12,43% в този район. „Атака” събира гласове от различни райони по малко – примерно в пет района събира по 2 000 гласа, което е крайно недостатъчно за мандат. Но тези пет района по 2 000 гласа, правят 10 000 гласа – това е мандат, който трябва да изскочи отнякъде. Тя си го е направила тази партия от малки парчета”, поясни още той.

Гласовете не се губели, но сменяли района като вещите в казармата

„Каквато и система да вземете, ще бъде така. Тези системи се наричат двойно-пропорционални. Има даже теореми, че тези системи винаги кривят резултата или по-скоро могат да го изкривят. Така че да не се сърдим на системата – тя е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво”, обясни математикът.

„Хората могат да си протестират, ако са недоволни по места – това е тяхно право, но гласовете, които са подали те, са дали мандат на любимата им партия, но на друго място”, каза още проф. Константинов. Той сравни тези гласове като вещите в казармата – „не се губели, но се премествали от един собственик в друг собственик”.

Той направи уговорката, че ЦИК твърде правилно огласява само проценти от резултатите на вота до момента. „Ако при повторното въвеждане се установи грешка, е възможно един глас да смени един мандат. И то забележете – гласът в Силистра за партия X, може да смени мандата в Благоевград за партия Y. Това е система „де го чукаш, де се пука” – така работи тази система”, коментира още Михаил Константинов.

pat


Статията е публикувана на 8 октомври 2014

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА