10 дни за ползване на отстъпката за подадена електронна декларация

Публикувано преди 5 години  |  Общество

10 дни остават до крайния срок, в който физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, стига да подадат годишната си данъчна декларация по електронен път, припомнят от НАП.

Максималната сума, която можете да приспаднете от налога си, е 500 лева. За да се възползвате от отстъпката трябва да подадете декларация и да платите задълженията си в срок до 31-ви януари. Най-бързо и лесно декларацията се подава по интернет с персонален идентификационен код.

В случай, че предпочитате хартиения си носител, можете да се възползвате от другото улеснение – декларация с баркод, която сама изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията за приходите и да се попълни „офлайн“.

Другото предимство на декларацията с баркод е, че предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода.

Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.


Статията е публикувана на 22 януари 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА