Радина Янузова от Елхово спечели едногодишна стипендия за обучение в Китай след фурор на международно състезание

Публикувано преди 3 години  |  Общество

Радина Янузова се класира в ТОП 3 на Европа в Международното състезание “Китайски езиков мост”

Радина Янузова от Елхово спечели едногодишна стипендия за обучение в Китай, след като бе един от лауреатите на 20-то юбилейно издание на Международното състезание “Китайски езиков мост”. Като победител в националния кръг в страната през месец май тази година тя представи България в заключителния финален етап на мащабното международно състезание, което трябваше да се проведе в Китай, но поради COVID пандемията се състоя в онлайн среда.

Финалният етап бе разделен на два кръга, съответно междинен и финален. Сред конкуренция от 125 национални победители от всички шест континента, студентката по китаистика в СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. София успя да намери място във финалния кръг. Радина, както и останалите 124 участника бяха оценявани от компетентно жури върху предварително подготвен видео влог и резултат от тест с въпроси, свързани със знания по китайски език и литература, включително и познания, свързани със съвременен Китай и китайската култура.

Във финалният кръг се класираха едва 30 национални лауреата (7 от Азия, 6 от Африка, 7 от Европа, 6 от Америка, 4 от Океания). Този кръг бе разделен на две 2 части, съответно въпроси, свързани с китайски език, култура, история, география на Китай, както и говорене по снимка, която се пада чрез жребий. Журито оценява и двете представяния, като сумарно се обединява резултата от двата компонента. Тримата участници с най-висок краен резултат от всеки континент продължиха в следващия етап (силните 15), като Радина имаше щастието да бъде измежду най-добрите от Европа. В следващият етап в рамките на два дни участниците трябваше да отговарят на различни въпроси. За жалост малко не достигна на Ради да продължи в големия финал.  Въпреки това нейното участие бе впечатляващо и запомнено в страната, която е сред водещите в света по икономически показатели.

„Самата подготовка беше много интересна, предизвикателна, вълнуваща и различна. Всеки си имаше учители, които да го подготвят, насочват и коригират при подготовката в състезанието. Много ценна възможност, която се случва веднъж в живота на всеки китаист, за която съм безкрайно щастлива“, споделя Радина Янузова.

Самият финален етап бе предаван на живо по Китайската централна телевизия (CCTV), където водещ бе популярната в азиатска държа Джу Сюн, а сред журито на състезанието бе Джао Ян – професор и докторант на Пекинския университет и декан на Института по преподаване на китайски, като чужд език към Пекинския университет, както и много известен чужденец, който живее в Китай и владее перфектно китайски език.

Наградата, която Радина спечели с участието си в това престижно състезание (едногодишна стипендия за обучение по китайски език и осигурен двупосочен самолетен билет) може да бъде използвана от 2022 до 2024 г., според нейното желание.

Видео влог, с който Радина Янузова победи в междинния кръг на финалното състезание


Статията е публикувана на 27 октомври 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА