След по-малко от 48 часа: Буферният център в Елхово е затворен

Публикувано преди 2 години  |  Общество

Буферният център в Елхово затвори още днес, след като и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15.30 часа. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

По-рано през днешния ден бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско. Общо 13 автобуса транспортираха всички хора с временна закрила към държавните бази из страната. В буферния център пренощуваха общо 634 души, а центърът бе използван по-малко от 48 часа, допълват от Министерския съвет.

В момента в бежанския лагер се извършва почистване и дезинфекция, след което той затваря врати. Ще бъде използван при евентуален натиск от нелегални мигранти от българо-турската граница, каквото е и основното му предназначение, уточни началникът на центъра.

Разпределителният център в Елхово, който се стопанисва от Дирекция „Миграция“, бе изграден през 2019 г. на площ от 22 декара. Бежанският лагер разполага с 221 жилищни фургона, оборудвани с по две двойни легла на вишки и гардероб, както и 40 фургона с бани и тоалетни. До този момент центърът не бе използван и украинските бежанци бяха първите, настанени в него.

Източник: dariknews.bg


Статията е публикувана на 2 юни 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА