Обзор на 2011 година или с какво ще запомним изминалата година?

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Кои са най-важните събития в обществено-политическия, икономическия и социалния живот на Елхово, белязали отминаващата година? Нека си припомним по-значимите от тях хронологично подредени по месеци:

Януари

Началото на годината в Елхово, започна със приключването на проекта по програмата „Глобални библиотеки – България”. Той започна още през първите месеци на 2010 година, но стана реалност в началото на тази година с инсталирането на доставената техника в края на 2010 година. По програмата се даде възможност на гражданите на град Елхово и на селата Бояново и Гранитово да бъдат подпомогнати в приобщаването им към глобалното информационно общество – Интернет.

Месеца бе белязан и от множество от ШАП огнища в региона, последвани от забраната за търговия с месо, което попречи на преработващите предприятия в региона да работят нормално.

Още през втората седмица на месец Януари стартира и социалната услуга „Личен асистент” в община Елхово. По първият етап от услугата 10 потребителя имаха възможността да бъдат обгрижвани от 10 лични асистента за период от 1400 часа, а по втория етап от услугата за още 2400 часа.

Февруари

В началото на месеца бе обявено официално набирането на идеи и фотографии за изготвянето на представителен Интернет портал за град Елхово и региона, които реално бе факт няколко месеца по-късно.

Община Елхово, бе прославена в 20-ти Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2011 проведен в град Перник, където кукерската група от село Бояново грабна „златната маска”.

Елховлия спечели 2000 лева от играта „Втори Тото шанс” на тотото, което даде началото на редица печалби през цялата година на елховци.

Месеца бе белязан и от убийство в село Попово, където 56 годишен мъж простреля в между съседски скандал свой съселянин на 73-години. Злощастният инцидент се случи на 17 февруари 2011 година.

През най-късият месец в годината ръководството на община Елхово награди двама млади спортиста от Елхово, а именно Николай Димитров и Илияна Боюкова. Николай бе спечелил в категория до 84 кг в държавното лично първенство по свободна борба за юноши, а Илияна три медала от държавния шампионат по лека атлетика в младша възраст. Лично кметът на Елхово ги награди с почетни грамоти и значки на община Елхово.

Бе проведено и обществено обсъждане за поемането на дългосрочен заем за оборотни средства за изпълнението на проекта ремонт на уличната мрежа в град Елхово, който бе последват от няколко, провалени заседания на общински съвет поради недостатъчен кворум на общински съвет, които трябваше да реши дали да се поеме такъв заем или не.

Март

Месец март бе белязан от протест на гражданите в Елхово, които негодуваха от липсата на решение за проекта за ремонт на уличната мрежа в града. В протеста се включиха стотици шофьори с техните автомобили, които блокираха града за около час.

Добрин Димитров от Елхово спечели Chevrolet Aveo от тотото, отново от играта „Втори тото шанс”. През същият този месец се проведе и благотворителния базар на мартеници организиран от община Елхово. В изготвянето на мартениците се включиха деца от всички учебни и социални заведения в град Елхово, които се почустваха съпричастни с традиционно българския празник 1 март.

Месец след като Бояновската кукерска група спечели „златна маска”, се проведе и първият по рода си „Общински празник на кукерските игри – Бояново 2011”. Организаторите от община Елхово, кметство Бояново и Читалище „Светлина” – Бояново се надават този празник да се превърне в традиционен.

През този месец стана ясно, че правителство отпуска 7 000 000 лева за ремонт на път I-7 – Окоп – Елхово, който реално стана факт няколко месеца по-късно. Месец март приключи с традиционния празник на град Елхово, както и грандиозния концерт на Андреа и Борис Дали на площада, който бе част от програмата по повод празника на града.

Април

Точно на 1 Април бе приет бюджета на общината за 2011 година. По същото време бе прието и решението на общински съвет за поемането на дългосрочен заем за оборотни средства за изпълнението на проекта за ремонт на уличната мрежа в град Елхово.

По повод празника на ромите бе проведен и конкурс „Мистър и мис ром/ка”, в който конкурс победители бяха Мишо Чанков и Ана Димитрова.

В същият този месец община Елхово получи одобрение на проект „Създаване на условия за отдих, спорт и туризъм в градовете Едирне и Елхово”, с който проект се даде началото на реализиране на спортен кът в района на парка на град Елхово. Той трябва да бъде факт до края на 2012 година.

През този месец община Елхово бе одобрена и по четири проекта за благоустрояване на зелени площи, чрез които няколко села около Елхово, както и самия общински град бяха благоустроени, зацветени и залесени. По инициатива на община Елхово бе проведено и традиционното пролетно почистване на града, в която инициатива се включиха редица учреждения в града.

Май

По традиция месец май, бе белязан най-вече от абитуриентските балове на зрелостниците от града. Професионалната гимназия „Стефан Караджа” отбеляза своя патронен празник, а ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” отбеляза своята 178 годишнина от създаването си.

През месеца се състояха множество спортни събития, по повод месеца на българския спорт в община Елхово. Проведоха се турнири по тенис на корт и тенис на маса, футбол и др. За победителите от община Елхово се бяха погрижили с подобаващи награди.

Сумиста Даниел Иванов – Аоияма влезе във втора дивизия на сумото в Япония, а тогава малцина предполагаха, че само месеци по-късно Даниел, ще триумфира с една от трите купи в елита.

Нов късметлия от Елхово спечели 2 000 лева от „Втори тото шанс” в игрите на спортния тотализатор. В началото на месеца децата от ОФК Елхово спечелиха регионалния турнир по футбол в Бургас – Данониада, което им даде правото да участват на националния турнир по футбол в София, на който завършиха на шесто място.

През този месец кметът на община Елхово бе удостоен с награда за приноса си за развитието на читалищната дейност заедно с още четирима кмета в България – на София, Плевен, Бургас и Поморие. Високото отличие се дава за приносът им за развитието на читалищното дело в страната и във всяка една от петте български общини.

Културното събитие на 2011 година в Елхово бе в края месец май, когато артистите от Народния театър поставиха постановката на Велко Кънев „Дядо Коледа е боклук”. За жалост това бе и последната поява на Велко Кънев на сцена в Елхово преди неговата кончината.

В средата на месеца се проведе нощта на музеите, в която инициатива се включи и Етнографско – археологически музей – Елхово. Стотици Елховци се възползваха от възможността да се насладят на част от културно-историческото наследство, което се съхранява тук в град Елхово.

Края на месеца бе белязан от криминален случай, които бе широко отразен и по националните медии. 54-годишен мъж бе заловен по сигнал за незаконна банкова и финансова дейност. По първоначални данни елховлията бе раздал около 160 000 лева.

Юни

Началото на месец юни по традиция се пада на децата. С множество събития бе отбелязан първият ден на месеца. Официално бе открит Център за настаняване от семеен тип в града, където осем деца лишени от родителски грижи имат възможността да живеят в домашна среда и да получат по-добра възможност за реализация.

В двете детски градини ЦДГ Надежда и ОДЗ Невен бе отбелязан празника подобаващо. Той бе отпразнуван и в ОДК – Елхово. В училищата се проведе и рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”. Паралелно с детските празници бяха открити и нови спортни съоръжения за най-малките жители на град Елхово.

През месец юни актрисата Вела Попова получи още едно признание за таланта си, а именно награда за поддържаща женска роля от фестивала в Каварна.

В този месец Елхово бе домакин и на първият официален двубой по футболтенис в България. Гости на това събитие в Елхово, бяха представители от националния отбор на Русия по футболтенис.

Бе дадено и началото на традиционния балкански пленер „Яница” организиран от община Елхово. В пленерът взеха участие изявени художници – Васил Василев, Ангел Трънков, Валентин Стоянов, Куман Сталев, Димитър Нейчев, Радостина Колева и Галя Георгиева.

В първия ден от лятото стартира и туристическият информационен уеб сайт за Елхово – elhovo.org. Сайтът има за цел да отразява природните и историческите забележителности на един от най-чистите в екологичен аспект региони в Източна Европа – Долна Тунджа. Да посочи различни възможности за активна почивка, както и по задълбочена туристическа и друга информация за целия район около Елхово.

В края на месец юни сайтът ElhovoNews.info се класира на трето място в раздел „Новини“ в конкурса „Български награди за уеб 2011″.

Юли

Месец юли започна с обявяването на първите кандидатури за кметове в приближаващите избори за кмет през месец октомври.

През този месец бе дадено началото на ремонтът на детската ясла на ОДЗ „Невен”. Проекта имаше за цел да направи сградата по енергийно ефективна, както и да я санира, тъй като основен ремонт не бе правен там от десетилетия.

През същия този месец излязоха и официалните данни от преброяването, в които в Елхово официално живеят 10 552 души. От Министерски съвет бе обявено, че в случай на голям бежански поток в България от близкия изток, ще се отвори най-големия бежански лагер в страната в района на село Бояново.

В края на месеца бе обявен и средния добив от декар в Елхово от 350 кг/декар, което според специалисти в бранша определяше годината като успешна, поне от към добив.

Август

Месеца стартира с първа копка на проекта за ремонт на уличната мрежа в град Елхово, а за срок на изпълнение бе обявен срок от 45 дни, в който малко хора повярваха.

Втори автомобил от началото на година бе спечелен от елховлия. Този път щастливка бе Величка Георгиева, която спечели чисто ново Ауди А3 от М-тел. В същия този месец още един щастливец бе зарадван, този път с пет хиляди лева отново от играта „Втори тото шанс” на БСТ.

В същия този месец бе определен макар и служебно състава на ОИК, което си свърши работата безупречно и дори бе похвалена от ЦИК и лично от зам. председателката на ЦИК Мария Мусорлиева.

В началото на месеца лично министрите Дянков и Плевнелиев посетиха град Елхово, а часове по-рано бяха дали старт на ремонтните дейности по пътя Окоп-Елхово.

Септември

През месец този месец учителите в града имаха възможността да присъстват на работна среща с Министъра на образованието и науката – Сергей Игнатов. В същия месец бе завършен и ремонтът на ОДЗ Невен – филиал „Детска ясла”. Разбира се в средата на месеца започна новата учебната година, който ден се превърна в малък празник за град Елхово.

В същия този месец бе проведен и първия празник на традиционната тракийска баница, организиран от община Елхово. Основната идея за реализирането на този празник бе популяризирането и съхраняване на българските традиции.

47 дни след първата копка кметът на община Елхово Петър Киров, преряза лентата на ЛОТ1 и ЛОТ2 от проекта за ремонт на уличната мрежа в града, заедно с Министърът по управление на средствата от Европейския съюз – Томислав Дончев. Любопитен факт бе, че Елхово за първи път има маркирана улица.

В същият този месец бе представен пред елховци проекта за изграждане на три спортни площадки и кей за лодки в град Елхово, който ще се реализира в партньорство с Турция по трансграничен проект.

Дни преди приключване на ремонтните дейности по уличната мрежа, приключиха и дейностите по проект за облагородяване и благоустрояване на зелени площи в Елхово.

Точно на Кръстовден бе официално открита паметта плоча на трагично загиналите 9 души в река Тунджа преди 15 години. На събитието присъстваха приятели и роднини на загиналите.

В същия този месец в рамките на традиционният воден поход по река Тунджа, се реализираха и първите по рода си гребни състезания. Събитието бе подкрепено от община Елхово, а за победителите имаше осигурени и награди.

Екипът на спедиция „Странджа” направи поредните си разкрития, този път в разкопки на тракийска надгробна могила край село Борисово. Бе открита украса на колесница, а дни след края на разкопките стотици елховци имаха уникалната възможност дори и само за ден да видят находките в импровизирана изложба с помощта на Етнографско-археологически музей Елхово.

В същия този месец ElhovoNews.info отбеляза 1 година от своето създаване.

Октомври:

В началото на месец Октомври партньорите по трансграничният проект на община Елхово, представиха проекта на тяхна територия в Одрин. На събитието присъстваше и ВрИД кмет на община Елхово Пепа Кючукова.

През този месец стартира и обществена трапезария в община Елхово. Услугата се ползва от социално слаби граждани, които получават топъл обяд през студените зимни месеци. През този месец бе извършен монтаж на отоплителна инсталация на социалните заведения в град Елхово – ЦНСТ и ЦСРИ.

През месец октомври Елхово се раздели окончателно с паважа на входа от град Ямбол, тъй като бе завършен и ЛОТ3 от проекта за ремонт на уличната мрежа.

През месец октомври мъж бе намерен с прободна рана след кървава разправа в к-с Изгрев в Елхово. Любовен триъгълник бе причината за злощастното събитие.

През този месец малко незабелязано премина едно от най-важните събития за град Елхово, а именно факта, че телевизията на Ватикана снима в музея в Елхово. Етнографско-археологически музей и Рилския Манастир бяха единствените места, където телевизията засне през 2011 година в България.

Седмица преди очакваните избори бе проведен за читателите и зрителите на ElhovoNews.info предизборен дебат, в който седем от осемте кандидат кмета взеха участие в директен дебат за кметският стол.

Седмица по-късно елховци определиха кандидатите на ПП ГЕРБ и ПП БСП да се явят на балотаж. 47% дадоха своя вот за Петър Киров, а 26% дадоха своя вот за Татяна Дюлгерова, а след седмица след убедителна победа Петър Киров спечели своя втори кметски мандат. За попълване на състава на общински съвет участваха три партии: ГЕРБ, БСП и Социалдемократи, които си разпределиха местата в местния парламент съответно по формулата 10-5-2.

Ноември

Логично след изборите месеца започна с полагане на клетва от Общински съвет Елхово и избирането на нов председател на ОбС-Елхово в лицето на Николай Тончев.

В същия този месец бе открит Екоцентър в село Маломирово, което е едно от най-модерните съоръжение в община Елхово. Екипът на експедиция „Странджа“ откри древна тракийска резиденция край Княжево, което е поредния успех за екипът на Даниела Агре около град Елхово.

Библиотеката към Читалище „Развитие” получи 103 нови книги във фонда си, с което се осъвремени фонда на най-голямата библиотека в общината.

През този месец ученичката Петра Данева спечели стипендия на фондация „Комунитас“ по проект „1000 стипендии“, а сумиста Даниел Иванов-Аоияма завърши в топ 3 при дебюта си в елита и спечели приза „Боен Дух” в професионалното сумо на Япония.

През този месец бе публикуван видеоклип за Елхово със заглавие „Елхово – необяснима магия”, който се радва на особен интерес в Интернет пространството.

Декември

За жалост през месец декември на 63-годишна възраст след тежко боледуване си отиде великият актьор родом от Елхово Велко Кънев. Стотици хора изказаха своите съболезнования и почит към Велко Кънев във форумите на ЕлховоНюз, както и в съболезнователната книга поставена в салона на Читалище Развитие.

През този месец бяха отбелязани празниците на OУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово и Гимназия “Св. Климент Охридски” Елхово. Разбира се традиционната коледна украса грейна отново в Елхово, съпроводена от тържество по повод запалването на елхата.

Иконописецът Валентин Стоянов от Елхово откри изложба в Областна администрация – Ямбол по повод християнския празник Рождество Христово. В началото на месец декември състезателят по бокс Виктор Карасалиев спечели сребърен медал при най-тежките, с което заслужи поредна покана в националния отбор и право да се бори за олимпийска квота за Лондон 2012.

След близо три седмично допитване до читателите на ElhovoNews.info, бе определено събитие на годината в Елхово „Ремонтът на улиците Ал. Стамболийски и Победа в град Елхово!”, а почетна грамота по повод това бе връчена на кметът на община Елхово – Петър Киров.


Статията е публикувана на 28 декември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА