Британското разузнаване отчита все по-тежки руски удари по болници и училища

Публикувано преди 1 година  |  Света

Към 13 февруари 2023 г. Службата на Върховния комисар за правата на човека е регистрирала 18 955 цивилни жертви и пострадали от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Броят на загиналите е 7 199 души, а ранените са 11 756. Общо 697 от цивилните, засегнати от войната, са регистрирани през януари тази година.

Според СВКПЧ обаче действителните цифри са значително по-високи. Въз основа на друг, независим анализ, над 16 000 цивилни вероятно са били убити по време на конфликта.

Данните от януари 2023 г. показват, че насилието продължава по протежение на 1200-километровата фронтова линия, но е съсредоточено основно в Донецка, Луганска и Запорожка област, отчитат от британското разузнаване.

Посочва се, че през целия януари е имало много висок интензитет и тенденция към влошаване на щетите, нанесени както на медицински, така и на учебни заведения.

Тези инциденти и продължаващите цивилни жертви вероятно се дължат до голяма степен на неразграничаването от страна на руските сили при използването на артилерия и други оръжейни системи.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО