Доц. Мария Бакалова: Посещението на Байдън в Украйна бе ясен знак за пълна подкрепа към Киев

Публикувано преди 1 година  |  България

Посещението на Джо Байдън в Украйна бе ясен знак за пълна и безапелационна подкрепа за каузата на страната. Въпросът не е дали е било тайна, или не. Символното значение на това посещение е насочено и към Украйна, и към Русия, и към Европа. И то е: „Ние заставаме зад Украйна“. Видяхме, че и Кристалина Георгиева беше с Байдън, което е другата линия – не само политическата и военната подкрепа, но и финансовата. Това сигнализира присъствието ѝ там. Това заяви в студиото на PrimeTime доц. Мария Бакалова от Катедрата по Международни отношения в УНСС.

Тя коментира и речта на Владимир Путин пред Федералното събрание в Москва:

В речта на Владимир Путин нямаше нищо неочаквано. Повечето от тезите, които изложи по отношение на войната, многократно са експлицирани от Песков и други ръководители, а и от самия Путин. В тази реч той направи едно грандиозно обобщение на войната и цялата аргументация за воденето ѝ. Това, което Путин нарича колективен Запад, беше обвинено във всички възможни световни грехове. В някаква степен не можех да спра да мисля за „1984“ и тезата „Лъжата е истина, лъжата е истина“. Най-вече докато слушах частта за колективния Запад, каквото и да означава това, в която той го обвиняваше във всички неща, в които Русия е уязвима – правата на човека, демократичността и прозрачността на институциите, и т.н. Интересен е въпросът какво означава за Русия да се спре войната, какъв е печелившият изход от тази война. Защото освен конкретната цел, която се възпроизвежда, а тя е защита на населението в Лугански Донбас, не коментираме какво се случва с това население в последната година? От изказванията не е ясно какво се вижда като постигане на целите на т.нар. военна операция, анализира доц. Бакалова.

От думите на Путин стана ясно, че Русия трябва да се пренастрои за една много дълга война. Икономически, като организация, като възприятие… Тук индикациите са, че има някакви дългосрочни цели на тази война, добави тя.

Можем да тълкуваме тезата на Путин за войната с колективния Запад така: „Ако те не се намесват, ние много бързо ще приключим в Украйна“. Въпросът е какво следва след това? Ако се спаси Донбас, какво следва, запита доц. Бакалова.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО