Николай Свинаров: МВФ е готов да окаже сериозна финансова подкрепа на Украйна

Публикувано преди 1 година  |  България

С оглед на посещението на Кристалина Георгиева в Украйна, заедно с Джо Байдън, МВФ е готов да окаже много сериозна финансова подкрепа на Украйна. Друг е въпросът, че нямаше точни формулировки дали този фонд ще даде парите за възстановяване, или за оръжия и техника. Това заяви бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на PrimeTime.

Много е трудно да намериш правилния избор, когато си поставен в подобна позиция, като тази на Владимир Путин. За мен той постави и себе си, и цялата Руска Федерация без възможност за избор оттук-нататък. Особено на фона, че няма действащи активни международни организации и лидери, които могат да наложат решаването на въпроса по дипломатичен път. Все по-важно е да се намери подходът за дипломатическо уреждане на въпроса. Според мен не само Европа и САЩ, а цял свят страда от войната. Разбира се, най-много страдат Русия и Украйна, които загубиха десетки хиляди човешки животи. Преди 11 месеца си говорихме, че е възможно бързо решение. Примирие може да се сключи, но траен мир – много трудно, с оглед на изискванията на двете страни към него, добави той.

Очевидно не можем да се справим с мигрантите по границата. Проблемът е тежък. Този бизнес стана по-печеливш от разпространението на наркотици. Факт е, че не можеш да охраняваш една граница по този начин. Тук са необходими много сериозни дипломатически мерки, и то не само между България и Турция, а и за да може целият свят да разбере, че тук има проблеми, коментира Свинаров относно състоянието на българската граница и последния случай със загиналите мигранти край Локорско.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО