Европейската комисия регистрира гражданска инициатива за доброволно разселване на мигрантите в ЕС

Публикувано преди 1 година  |  Света

Европейската комисия съобщи, че е решила да регистрира европейска гражданска инициатива за достоен прием на мигрантите. Организаторите на инициативата призовават ЕК да предложи стъпки за доброволно разпределение между държавите от ЕС на хората, търсещи убежище.

Вносителите на предложението призовават за задължителни стандарти за достойни условия на живот за искащите убежище, например по отношение на храна, здравеопазване, жилищно настаняване, образование и работа. Тъй като тази инициатива отговаря на официалните условия, според ЕК тя е правно допустима, но засега комисията не е оценявала предложението по същество и не предопределя окончателните правни и политически заключения, се пояснява в съобщението.

След днешното решение организаторите разполагат с шест месеца, за да започнат да събират подписи. Ако в срок от една година дадена европейска гражданска инициатива получи един милион подписа на поддръжници от най-малко седем държави от ЕС, комисията може да реши дали да предприеме действия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО