Проучване: На инвазията на Русия в Украйна вече се гледа като на война срещу Европа

Публикувано преди 1 година  |  Света

Нахлуването на Русия в Украйна вече не се разглежда като война в Европа, както беше през миналото лято, а като на война срещу Европа, според международно проучване на общественото мнение, публикувано от мозъчния тръст Европейския съвет за външни отношения, цитирано от БНР.

Проучването използва данни от девет държави от ЕС, както и от Обединеното кралство, Русия, Китай, Индия и Турция.

Ново проучване на мозъчния тръст също така показва, че войната на Русия срещу Украйна е консолидирала Запада, като в същото време европейските и американските граждани имат много общи възгледи относно основните глобални въпроси.

Европейците и американците са съгласни, че трябва да помогнат на Украйна да спечели, че Русия е техен отявлен противник и че предстоящият световен ред най-вероятно ще бъде определен от два блока, водени съответно от САЩ и Китай.

За разлика от тях гражданите на Китай, Индия и Турция предпочитат бърз край на войната, дори ако Украйна трябва да отстъпи територия.

Хората в тези незападни страни и в Русия също така смятат появата на многополюсен световен ред за по-вероятен от двуполюсен.

Преобладаващото мнение в Европа – на 44% от анкетираните в Обединеното кралство, 38% в девет държави членки на ЕС и 34% в САЩ – сега е, че Украйна трябва да си върне цялата територия, дори ако това означава по-дълга война, показва проучването.

На това мнение са и 30% от анкетираните в Индия, на 27% в Турция, на 23% в Китай и на едва 5% в Русия.

В същото време 54% в Индия смятат, че конфликтът трябва да спре колкото се може по-бързо, дори ако това означава, че Украйна трябва да се откаже от контролираните от руснаците територии. На подобно мнение са и 48% от анкетираните в Турция, 44% в Русия, 42% в Китай, 30% в девет страни от ЕС, 22% от британците и 21% от американците.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО