Михаил Станчев: Байдън каза ясно, че с диктаторите трябва да се разговаря с езика на силата

Публикувано преди 1 година  |  България

Ясно е, че Путин не познава историята и я представя елементарно. Това обясни пред БНР проф. Михаил Станчев. Той живееше в Харков и в началото на войната разказваше пред нашата медия какво се случва там. Сега се обръща назад и няма как да не раздели последната година от живота си на две части.

„Преживяното в Украйна-бомбардировки, без храна и вода, в страх да излезеш навън. Там ставах по няколко пъти на нощ. В България животът е различен. Тук са децата и внуците ми. За мен България е земята на моите предци. Като учен се занимавам с историята и културата ѝ. Тя предизвиква само позитивни емоции. От БАН получих работа и станах гост-професор“.

Жена му остава в Украйна, въпреки че продължават да бомбардират. Проф. Станчев има и други роднини, а също и приятели, които са останали в Украйна. Има и такива, които бягат от Русия, защото не подкрепят това, което прави Путин. Голям процент от руснаците обаче вярват на пропагандата, посочи професорът. Той обясни, че украинският въпрос винаги е бил част от руската политика.

Проф. Станчев определи вчерашната реч на Путин като мудна.

„Оплакваше се, че Русия е заплашена от Запада и НАТО. Хората, които го слушаха, изглеждаха все едно, че са на погребение“.

Байдън отправи послание към целия свят в рамките на 20 минути, каза професорът.

„Той каза, че нямат намерение да нападат Русия. Посочи също, че с диктаторите трябва да се разговаря с езика на силата. Посочи, че ще подкрепят Украйна, докато тя спечели войната“.

Идеята Източният фланг да стане мотор на Европа не е нова, обясни още проф. Станчев.

“ Сега американците също узряха за нея“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 22 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО