Аркади Шарков: Изтеглят лекарства от пазара, за да не се продават на загуба

Публикувано преди 1 година  |  България

„Министерството предприема пакет от мерки. Да се надяваме, че до началото на следващия парламент той ще влезе за разглеждане и публично обсъждане.“

Така Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването, обясни за Euronews Bulgaria как министерството смята да реши проблема с недостига на лекарства.

„Когато обсъждахме казуса, имаше няколко смесени грипни вълни, които допълнително спомагаха за прескрипция на част от медикаментите и увеличено потребление, което водеше и до частичния недостиг, който се беше образувал – именно между Коледа и първите седмици на януари. Към момента можем да кажем, че ситуацията, специално по отношение на лекарствата, които касаят лечението на респираторни заболявания, както и някои от другите антибиотични продукти, е по-спокойна. Тоест, в момента казусът частично е решен“, увери здравният експерт.

Продължава да стои на дневен ред казуса с лекарствата, чийто основен проблем за липса касае производствените проблеми – например, лекарството за диабет тип 2. Очакваме до края на месеца по-големи доставки от този продукт. Миналата седмица бяха внесени 9 600 опаковки, които бяха разпределени, но там продължава да има казус, и той не е на ниво България, а на ниво Европа, ако не и на ниво свят. А вторичната индикация на този продукт показва, че той може да бъде използван и за отслабване. Което затруднява предписването му по първична индикация – срещу диабет тип 2.
Той коментира и феномена с изтеглянето на медикаменти от пазара – между 200 и 300 продукта се изтеглят от страната.

„Основен проблем при изтеглянето е когато цената на лекарствата пад под себестойността им. И тъй като пазарът ни е малък, много от компаниите имат избор – или да продават на минусова печалба, или да изтеглят продукта. Немалка част от тях решават да го изтеглят“, разяснява експертът.

Това е проблем на общоевропейско ниво, категоричен е Шарков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО