Русия изстрелва станцията „Луна-25“ на 13 юли

Публикувано преди 1 година  |  Света

Изстрелването на автоматичната станция „Луна-25“ е планирано за средата на юли. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Роскосмос“.

„Изстрелването на космическия кораб „Луна-25“, като се вземе предвид астрономическият „прозорец“ през 2023 г., е планирано за 13 юли 2023 г.“, отбелязват от държавната корпорация.

През септември 2022 г. изпълнителният директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов каза пред ТАСС, че мисията „Луна-25“ е отложена за следващата година. На свой ред пресслужбата на държавната корпорация уточни, че основният проблемен въпрос, засягащ графика за подготовка за изстрелване, е несъответствието между характеристиките на доплеровия скоростомер и далекомера с изискванията на техническите спецификации. През декември държавната корпорация съобщи за ТАСС, че апаратът е доставен на НПО Лавочкина, преминал е входяща проверка и е монтиран на космическия кораб.

„Луна-25“ трябва да стане първият апарат в съвременна Русия на естествен спътник на Земята. Целта на проекта е да изпрати автоматична сонда за изследване в района на южния полюс на Луната. Предвижда се модулът да кацне близо до кратера Богуславски.

Припомняме, че в края на 2022 година беше съобщено, че през 2023 г. Русия, Индия и Европейската космическа агенция ще стартират мисии до Луната и в дълбокия космос.

Тогава стана ясно, че Русия възнамерява да стартира своята мисия „Луна 25“ през юли 2023 г., като постави сонда на Луната, за да събере проби от южния полярен регион.

Русия и Китай подписаха споразумение за изграждането на международна научна лунна станция.

Съгласно пътната карта се очаква изграждането на лунната станция да приключи до 2035 г.

През 2026-2030 г. са планирани две мисии за тестване на технологиите за кацане и доставка на товари и транспортирането на проби от лунния грунд до Земята. Предвижда се развитие на инфраструктура в орбита и на повърхността на Луната през 2031-2035 г., по-специално на комуникационни системи, електроенергия, изследователско и друго оборудване.

Транспортната инфраструктура на станцията ще включва изследователски и обслужващи лунни роувъри, както и скачащ робот.

Двете страни също възнамеряват да оборудват станцията и с няколко умни минироувъра, които да изследват повърхността на Луната.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО