ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Увереност в победата на Русия, примесена с малко тъга, витае в Москва година след началото на конфликта в Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

Точно една година след като Русия изпрати войските си в Украйна на „специална военна операция“ настроението в руската столица Москва днес е смесено, отбелязва Ройтерс, пише БТА.

Стотици хиляди руснаци, които не бяха съгласни с решението на руските власти или се страхуват от мобилизация, вече са напуснали страната. Тези, които не са избягали, пък рискуват да бъдат вкарани в затвора, ако властите сметнат, че по някакъв начин са дискредитирали въоръжените сили, което означава, че хората сега внимават какво говорят на публични места.

„Войната, разбира се, е лошо нещо, но тази година се видя, че не можеше да се вземе друго решение и че ние защитаваме нашата независимост, свободата ни, бъдещето ни, бъдещето на нашите деца. Затова ние сме за победата“, каза московчанката Марина.

Друг московчанин, представил се като Евгений казва, че се надява Русия да победи тази година. „Искам това да приключи възможно най-скоро“, допълва той. „Разбира се, че очакваме да победим в специалната военна операция. Целият свят е срещу нас. Страните от НАТО се бият срещу нас чрез Украйна, предоставяйки ѝ оборудване. Очакваме с нетърпение да победим тази година – надявам се“, казва Евгений.

Русия претърпя три големи обрата на бойното поле в Украйна миналата година, но все още контролира около една пета от територията на съседката си и продължава да отбелязва малък напредък на фона на обещанията на президента Владимир Путин за пълна победа.

Подкрепян от мощната машина на държавните медии, Путин каза на руснаците, че самото съществуване на страната им е застрашено и че Русия е нямала друг избор освен да нанесе превантивен удар, за да защити рускоезичното население в Украйна и собствената си сигурност от агресията на Запада.

Украинската гледна точка, че тя е жертва на непредизвикана война на агресия, наподобяваща войните от времето на Студената война, не се отразява от руските държавни медии, доминирани от предавания, в които часове наред водещи и гости затвърждават риториката на Кремъл.

Други жители на Москва казаха, че това, което се случва ги натъжава и разстройва.

„Знаете, че не мога да коментирам това. Много съм тъжна, наистина съм тъжна“, каза Екатерина и добави, че смята, че в крайна сметка „всичко ще се оправи“.

Пенсионерката Вера намекна за финансовите затруднения, които хората изпитват в резултат на санкциите, наложени от Запада на руската икономика, въпреки че засега тя се оказва много по-устойчива, отколкото мнозина очакваха.

„Наистина искам мир, наистина искам всичко да свърши възможно най-скоро“, каза тя. „Има твърде много жертви от морално и материално естество. Всичко това наистина ни се отразява на нас, пенсионерите“, отбелязва Екатерина.

Игор и Виктор, които се разхождат из центъра на Москва, пък казват, че Русия няма друг избор, освен да спечели в Украйна.

„Очакваме с нетърпение всичко да завърши успешно. Това е всичко, на което можем да се надяваме. Нямаме друга опция“, каза Игор.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 24 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО