ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Пробив: Сделка за Протокола за Северна Ирландия може да бъде обявена до дни

Публикувано преди 1 година  |  Света

Сделка за Протокола за Северна Ирландия може да бъде обявена до дни, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британски и европейски източници.

Фактът, че депутатите бяха инструктирани да не пропускат работата на парламента в понеделник, поражда предположения, че премиерът Риши Сунак може да направи изявление в Камарата на общините за Протокола. От Даунинг стрийт по-рано заявиха, че интензивните преговори с ЕС продължават, съобщи БНР.

Сунак се опитва да спечели подкрепа за промени в правилата за търговия в провинцията, известни още като Протокола за Северна Ирландия. Той разговаря в петък с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снощи от канцеларията му заявиха, че той е постигнал „добър напредък“ по време на разговора. Стана известно също, че премиерът се е срещнал с някои от големите търговци на храни.

От една от големите вериги супермаркети заявиха за Би Би Си, че смятат, че споразумение е постигнато, но премиерът иска да получи подкрепата на търговците на дребно.

Сунак е подложен на натиск от брекзитиърите за бъдещата роля на Европейския съд в контрола по прилагането на законите на ЕС в Северна Ирландия. Юнионистите в провинцията пък искат пълната отмяна на Протокола.

Според Протокола, който бе договорен от бившия премиер Борис Джонсън и влезе в сила през 2021 година, Северна Ирландия продължава да следва някои закони на ЕС, за да се избегне необходимостта от проверки на стоките по границата между Обединеното кралство и Република Ирландия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 февруари 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО