Активизира се свлачище по пътя Балчик-Албена, пропадна и шахта за отводняване

10 март 2023 22:02  |  България

Свлачище Сборно място край почивна база „Свилоза“ по пътя Балчик – Албена се разбуди. Пропаднала е едната от двете шахти, които отвеждат водата от противосвлачищното съоръжение, съобщи строителният заместник – кмет Димитрин Димитров, цитиран от радио Варна.

„Разрушена е и не си изпълнява функциите да отводнява горната шахта“ – обясни той. В момента няма опасност за вилите, но са нужни мерки. Общината е запознала „Геозащита“. „Очакваме от тях инструкции , които да изпълним с общински ресурс. А ако не са по силите ни, ще търсим държавно финансиране“ – обясни още заместник – кметът по устройство на територията.

Последно мястото е укрепвано преди повече от десет години по програма Регионално развитие, след като бе застрашена от пропадане и пътната връзка Балчик – Албена. Сега, по същото направление, е компрометирана друга част от пътя, където е свлачището „Фиш – фиш“, затрупало и крайбрежната алея. Общината има проектна готовност за укрепване, актуализираната предварителна оценка възлиза вече на 12 милиона лева, а обещаното финансиране от държавата все още го няма. „Ако все пак постъпи, до края на годината работата може да започне и се предполага, че ще продължи повече от една година, обясни още заместник – кметът.

Що се отнася до още едно свлачище, това край Албена, което се активира миналия август и по чудо не отне животи – водите, които са го предизвикали, са отведени от вертикалните шахти, увери Димитров, че опасност няма. Предстои проектиране на укрепването, след като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е възложило прединвестиционно проучване.

Източник: fakti.bg



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО