Шарм ел Шейх е домакин на израелско-палестински преговори, в опит да се успокои обстановката преди Рамазана

Публикувано преди 1 година  |  Света

Египетският курорт Шарм ел Шейх е домакин днес на израелско-палестински преговори, които са част от подкрепяни от САЩ и Йордания усилия за успокояване на обстановката преди свещения мюсюлмански месец Рамазан след вълната от насилие на Западния бряг, предаде Ройтерс цитиран от БТА.

Днешните петстранни разговори се свикват след среща на високо равнище, състояла се в Йордания на 26 февруари с посредничеството на САЩ. Тя беше първата в такъв формат от години и на нея израелската и палестинската страна дадоха обещания за деескалация, но те не бяха спазени и насилието не спря.

Срещата в Шарм ел Шейх „има за цел да подпомогне диалога между палестинците и израелците да работят за прекратяване на едностранните действия и ескалацията, а също за прекъсване на настоящия цикъл на насилие и установяване на спокойствие“, посочи в изявление на египетското външно министерство. Това може „да улесни създаването на подходяща атмосфера за възобновяване на мирния процес“, допълни ведомството.

Палестинците искат да създадат на Западния бряг и в ивицата Газа своя държава със столица Източен Йерусалим – територии, завзети от Израел с война през 1967 г. Мирните преговори са в застой от 2014 г., като палестинците твърдят, че разширяването на еврейските селища е подкопало шансовете за създаване на жизнеспособна държава.

Мюсюлманският месец на пости Рамазан започва в края на март. В предишни години по време на Рамазана, който тази година съвпада с празнуваната от евреите Пасха и християнския Великден, е имало сблъсъци между израелската полиция и палестинците около джамията „Ал Акса“ в Йерусалим, припомня Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО