Пламен Павлов, БГА: От Чирен не черпим газ, а цената е необяснимо висока

29 март 2023 07:32  |  България

„С изключение на месец декември през всички останали месеци цената на газа в България е значително по-висока от референтната на газовия хъб TTF в Нидерландия. С над 20% по-висока за март, през февруари с над 18%, а през януари 43% по-висока цена.“

Това каза за Euronews PrimeTime Пламен Павлов от Управителния съвет на БТПП и председател на Българската газова асоциация.

„Бизнесът просто изчаквахме и се надявахме, че ще има някакво реално движение на управляващите в този период, за да бъдем конкурентоспособни на европейския пазар и да не затрудняваме българските потребители, но това не се случи“, посочи Павлов.

По неговите думи оправданията със скъпия газ в Чирен са несъстоятелни.

Това не е вярно, защото има 480 млн. кубически метра в Чирен, но от него са изчерпани едва 54 млн. Тоест и в момента хранилището в Чирен е пълно, а в системата са постъпили минимални количества от този закупен тогава скъп газ. Това означава, че причината е някъде другаде.

„Още един фактор – ние сме единствените които получаваме от Азербайджан газ, който е обвързан с цената на нефтопродуктите. За миналата година, цената на петрола се движеше около 89 долара за барел, което означава 36 евро за мегаватчас. Както и да го миксираме, нашата цена би следвало да бъде най-евтината в Европа, а тя е най-скъпата“, допълни експертът.

„Отчитаме че страната е в политическа нестабилност, но все пак имаме кабинет, който демонстрира, че се занимава с тези въпроси много активно, но това се изчерпва с едни командировки и прокламирани резултати, а бизнесът и потребителите страдаме, че не се прави нищо“, каза още Павлов.

По неговите думи въпросът е дали КЕВР осъществява реален контрол. Според експерта има нещо много неясно и прикрито в работата на държавния регулатор.

Считаме, че трябва на всяка цена в „Булгаргаз“ да бъде извършен одит – как се формират цените. Независимо, че няма парламент и КЕВР е отчетна само на парламента, тя трябва да даде някаква информация по какъв начин се формират тези високи цени.

„Или имаме некомпетентно управление, или имаме нещо, което се прикрива от обществото. При всяко положение трябва да се вземат мерки“, подчерта Павлов и подчерта нуждата от либерализация на пазара:

„В България газът се доставя от държавния монополист. Единственото спасени от това е да се либерализира пазарът – да имаме конкуренция, участие на частни търговци, които да натискат „Булгаргаз“, за да може той да предоставя цена, която е поносима. Когато имаме монопол – било то държавен или частен, той винаги е неприемлив за потребителите като цяло.“

По думите на експерта веднага след съставянето на новия парламент трябва да се преразгледа и премахне мораториумът за проучване и добив на природен газ на нашата територия.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО