Днес православната цървка празнува Лазаровден

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Така се казва, защото името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос и когато той умира, е погребан три дни след смъртта си. Бог казва – “Лазаре стани!”, и съживява Лазар. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата , но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки,с които ще красят вратите на следващия ден — Цветница. Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии. Обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Днес с поздравителна програма подготвена от лазарките при ЦДГ ”Надежда” и децата от ОбДК-Елхово, ще представят обичая “Лазаруване”. Ще има и благотворителен базар на яйца под наслов “Пъстър, весел Великден”, който е  организиран от община Елхово пред храм паметник „Свети Димитрий” от 11.00 часа.

Децата с учителките си и със своите родители изработиха красиви яйца – сувенири, за да участват в великденски базар. Представени ще бъдат ЦСРИ „Св. Марина” и ЦНСТ-Елхово, ЦДГ „Надежда”, ОУ „Пасий Хилендарски” и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Нека заедно, деца, учители, родители и общественост, подкрепяйки се взаимно, да съхраним традициите и българските обичаи, които ни отличават от другите народи по света, които пазят нашата идентичност!


Статията е публикувана на 7 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА