Проведе се заседание на Областната епизоотична комисия към Областна администрация Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Заседание на Областната епизоотична комисия към Областна администрация Ямбол се проведе на 20 април под председателството на заместник областния управител Димитър Иванов.

По време на заседанието директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева запозна членовете на комисията с характеристиката на заболяванията, причинени от тигров комар и особеностите на местообитанията. Поради близостта на констатираното наличие в Созопол, което е опасно близо до ареала на област Ямбол се налага превантивно събиране на комисията.

Бяха обсъдени още и мерките, които трябва да се предприемат от общинските епизоотични комисии.
Службите, имащи отношение по проблема – Областна дирекция за безопасност на храните и Регионална здравна инспекция отговарят за своевременно информиране на структурите, които работят на терен, като Гранична полиция и ДСГ.

Мерките за недопускане на тези заболявания са изпратени до общините, за да предприемат конкретни действия. В това число засилени хигиенни мерки, дезинсекция и планови пръскания в точно определени зони.

Заместник областният управител г-н Димитър Иванов постави въпроса за засилена превантивна дейност, връзка на отговорните структури с общините и пое личен ангажимент за разговор с кметовете относно ефективността на заседанията на общинските епизоотични комисии и профилактиката за предпазване от екзотични заболявания.


Статията е публикувана на 21 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА