Експерт: Радостин Василев също е политически ангажиран, принадлежи към лобистки интереси и групи

Публикувано преди 7 месеца  |  България

„Не е невъзможно съставянето на правителство, въпросът е доколко това ще бъде морално. Парламентарната технология е овладяна до такава степен, че позволява всички възможности. Вече 30 години нашите политици правят такива еквилибристики, че могат да сглобят всичко. Оказа се, за съжаление, че в тази среда моралът няма тегло и не можем да го премерим, затова нека го оставим на съвестта на всеки един от тях“.

Това каза пред БНР Николай Марков, експерт по национална сигурност и преподавател в НБУ.

И допълни, че тревожна е липсата на политическо разбиране за това, че националната сигурност произлиза от строгото спазване на Конституцията и законите на страната.

„Изнесеното от Радостин Василев може да се приеме като бомба от една гледна точка, но трябва да съобразяваме, че той също е политически ангажиран, има политически амбиции, принадлежи към лобистки интереси и групи. В уравнението трябва да се отчитат и тези неща, иначе можем да залитнем емоционално, което не е разумно“.

Според експерта има заговор, като жертвата е Кирил Петков:

„Той трябва да си отговори на въпроса – с кои хора е разговарял, на кои хора е делегирал доверие да реформират специалните служби, докато той заема политическата власт в Министерския съвет да бъде гарант за тази реформа. Голяма част от лобитата, с които той е делегирал правомощия, представляват много тежка организирана престъпност и не знам доколко той има опита, за да го осъзнае. Той е жертва на заговор, без да го съзнава. Ако имаме разумна система за сигурност, първо трябва да го освободи него от тази зависимост, за да може той да взима самостоятелни политически решения, които да са на равнината на разума, а не на емоцията“.

Марков коментира, че е важно да се разбере кой има интерес да компрометира службите за сигурност и цялата система, която трябва да генерира и да гарантира националната сигурност:

„Дали това са партньорски служби, или противникови служби? Добре трябва да се замислим кой на коя страна стои и независимо какви факти се представят, как тези факти трябва да бъдат интерпретирани“.

По думите му предложението на ДПС за свикване на Велико народно събрание и преучредяване на държавата е осъзнато като невъзможно, тъй като политиците в тази партия са разумни, но така посочват изход:

„Искат да изместят този дневен ред с друг, който да бъде като изход от ситуацията. Те доста еволюират, натрупаха доста опит, технологично са най-подготвени. Много добре виждат, че прекалено много политици – заради емоции, заради липса на здрав разум и заради зависимости, са се оплели, а това кълбо се превръща в гордиев възел, който се разплита само с разсичане“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
„Златната арка“ пред патриаршеската катедрала ще бъде премахната
Столичната община (СО) съобщи, че временната арка на пл. “Св. Александър Невски” ще бъде премахната и ще ...
Общински служител отива на съд за подкуп от 4000 лева
Общински служител в Генерал Тошево е предаден на съд за искане и получаване на подкуп. Поводът е ...
Силен резултат за Валентина Димитрова в биатлона
Валентина Димитрова завърши 24-а в спирнта на 7,5 километра в Хохфилцен, Австрия. Стартът беше от Световната купа ...
Везенков с коментар за живота си в Сакраменто
"Приятелката ми беше тук за известно време, семейството ми ще идва пак. Опитват се да ми помогнат ...
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...