Ядрена заплаха! Шефът на МААЕ ще представи пред Съвета за сигурност план за Запорожката АЕЦ

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще представи във вторник в ООН предложение за защита на завзетата от руската армия украинска Запорожка АЕЦ, с надеждата да се постигне споразумение преди евентуална украинска контраофанзива, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Гроси планира да информира Съвета за сигурност на ООН за ситуацията с ядрената безопасност“ в Запорожката АЕЦ „на среща на 30 май, председателствана от Швейцария“, се казва в изявление на МААЕ, публикувано от AФП.

Ръководителят на агенцията на ООН води преговори от месеци, за да осигури защитата на тази АЕЦ в югоизточна Украйна, където ситуацията се смята за много несигурна поради обстрелите, свързани с боевете в района.

Тази централа, най-голямото подобно съоръжение в Европа, се намира на брега на река Днепър, която в този район разделя двете воюващи страни.

Запорожката АЕЦ стана обект на няколко обстрела и беше изключвана от електрическата мрежа седем пъти след превземането ѝ от руската армия на 4 март 2022 г.

Рафаел Гроси, който има екип от експерти на място, посети централата в края на март и оттогава активизира усилията си, предупреждавайки за „много реалната опасност от ядрен инцидент“.

„Това не може да продължава. Играем си с огъня“, повтори ръководителят на МААЕ в изявление по-рано тази седмица.

Първоначално издигнатата идея за демилитаризирана зона около централата беше изоставена в полза на по-реалистични мерки, приемливи както за Киев, така и за Москва.

„Много е просто: не стреляйте по централата и не я използвайте като военна база“, многократно призова генералният директор на МААЕ, като поиска Москва да не съхранява военно оборудване там.

Според европейски дипломатически източник, запитан от АФП, „не е сигурно, че двете воюващи страни ще приемат принципите“ на плана. „На този етап това изглежда малко вероятно“, каза източникът.

Запорожката АЕЦ, която преди това произвеждаше 20 процента от електроенергията на Украйна, продължи да работи през първите месеци на руската инвазия, преди да бъде затворена през септември.

Оттогава нито един от шестте ѝ реактора не е генерирал ток, но съоръжението остава свързано с украинската енергийна мрежа.

Електричеството е от съществено значение за работата на помпите, осигуряващи циркулацията на водата. Необходимо е постоянно да се охлажда горивото в активните зони на реакторите, както и това, което се намира в басейните за съхранение на отработено ядрено гориво, за да се избегне авария при ядрената реакция и изпускане на радиация в околната среда, посочва АФП.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »