ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Втора част на седма дейност по трансграничния проект „Две различни практики- една обща цел”

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

На 22 април 2012 година българските партньори по трансграничния проект „Две различни практики- една обща цел”, заедно с учители и ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” – Болярово, се отправиха към Кофчаз, Република Турция, за реализирането на втората част от седма дейност. Проектът е с № 2007СВ16ІРО008 – 2009-1-10 е по програмата за Трансгранично сътрудничество (ИПП) 2009 – 2013 г. България – Турция. Водеща организация на проекта е Общинското училищно настоятелство на училища и ЦДГ, а партньори са община Кофчаз и община Болярово.

Първата част от седма дейност се реализира през периода 20 – 23 март 2012 година в Болярово. Седма дейност включва опознавателни визити и реализиране на предвидените във връзка с това нови прояви. През март турските приятели гостуваха при нас, а сега българската група се отправи към Кофчаз, където станаха участници в огледалните мероприятия по проекта.

В българската група освен учители и ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” бяха и заместник-кметът на община Болярово госпожа Нина Терзиева и председателят на Общинското училищно настоятелство на училища и ЦДГ госпожа София Минева от страна на партньорите. А от страна на екипа по проекта – мениджърът Евгения Минева- Янкова и счетоводителят Галина Димитрова.

След топлото посрещане от страна на кмета на община Кофчаз Нури Чалъшкан, каймакамин Енвер Йоздерин, началника на служба „Просвета” Джахид Акън училищният директор от Кофчаз Хасан Хюсеин Ердем на българската група се предостави богата и наситена програма.

На 23 април 2012 година гостите от България се отправиха в Кофчаз, където гостуваха на детския празник в училището в Кофчаз. Имаха възможност да наблюдават интересните изяви на децата там: народни танци, песни, рецитиране на стихотворения и игри им бяха подготвили децата под ръководството но своите учители. А накрая поканиха на общ танц и българските гости и раздадоха знаменца на всички, уважили празника им.

След това българската група беше заведена на посещение в село Малкочлар, на самата граница с България. Кметът на селото разказа за създаването и развитието на населеното място, а госпожа Нина Терзиева и госпожа София Минева благодариха сърдечно за топлото посрещане. И затова,че са направили българската група част от този важен за тях празник и са включили и това посещение в програмата.

А вечерта имаха възможност да посетят фестивал в Къркларели отново по повод детския национален празник, обявен за такъв с указ на Ататюрк. Богата програма от танци и музика имаха възможност да наблюдават децата и техните ръководители от Болярово.

Следващият ден в училището в Кофчаз ( 24 април) бе посветен на съвместни дейности, които се осъществиха и в България. Първата беше рисунка на тема «Бит и фолклор на моя роден край». Българските и турските деца рисуваха заедно, с а великолепните картини, които създадоха, беше подредена изложба в училището в Кофчаз. Такава изложба има и в СОУ «Д-р Петър Берон» с рисунките по темата «Моя роден край през пролетта», създадени при първата част на дейността в България.

След като изложбата бе експонирана, в двора на училището в Кофчаз, всички заедно засадиха дръвчета, създавайки «Алеята на приятелството», каквато има и в двора на боляровското училище. И двете алеи са символ на тази дружба и ще останат като спомен за поколения ученици, които ще се грижат за тях.

Следобедът на 24 април беше особено интересен за гостите от България. Те бяха заведени от домакините на посещение в пещерата «Дупница», в околностите на областния град Къркларели. Интересно и незабравимо преживяване за всички – от самата пещера, околността и реката децата, а и възрастните останаха удивени и много доволни!

Вълнуващо и незабравимо ще остане за всички това последно посещение в Република Турция по този проект. На 25 април 2012 година децата и ръководителите им си тръгнаха с тъга. Оставяха едни добри приятели, с които са прекарали не малко незабравими мигове. Госпожа София Минева благодари на турските домакини за гостоприемството и за приятните моменти заедно, а кметът на община Кофчаз Нури Чалъшкан увери всички, че вече имат един истински приятел в негово лице и ще се радва, ако и в бъдеще гостува българската група, а също така обеща това да не е последна среща за тях, защото с удоволствие ще работи с българските партньори и в много предстоящи проекти.

Изминаха почти неусетно тези незабравими десет месеца от началото на трансграничния проект «Две различни практики – една обща цел». Много общи мероприятия и незабравими гостувания ще останат в съзнанието на всички, няма да се прекъснат и създадените контакти. Предстои последната, осмата дейност, включваща визуализация и публичност- встъпителни и заключителни пресконференции в Болярово и в Кофчаз, състоящи се от: публикации в местни и регионални медии; изработване на видеофилм , отразяващ дейностите по проекта;създаване на уебстраници за връзки между двете училища; изработване на двуезична информационна брошура, съдържаща информация за проекта и профилите на двете училища.[nggallery id=“449″]


Статията е публикувана на 27 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА