Джо Байдън приветства повишаването на тавана на дълга на САЩ

2 юни 2023 08:57  |  Света

Американският президент Джо Байдън приветства одобреното от двете камари на Конгреса повишаване на тавана на дълга, предадоха агенциите.

„Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, заяви президентът демократи и добави, че ще подпише окончателно приетия снощи законопроект час по-скоро.

Той отбеляза, че постигнатите преди това договорености с републиканците за повишаването на дълга са компромисни, но по думите му те ще позволят да бъде избегнато изпадането на страната му в неплатежоспособност. „На преговори никой не получава това, което иска“, констатира американският президент.

Министърът на финансите Джанет Йелън също приветства приемането на законопроекта за повишаване на дълговия таван на САЩ и посочи, че ако това не е било направено, при възможно изпадане на Щатите в неплатежоспособност е щяла да възникне опасност за „милиони работни места и за спестявания на домакинствата в размер на трилиони долари“.

Снощи мярката беше одобрена от Сената с 63 срещу 36 гласа, след като в сряда вечер това стори и долната камара на Конгреса – Камарата на представителите. Законопроектът е плод на компромис между президента демократ Байдън и републиканците и ще позволи съществуващият таван на държавния дълг на САЩ от 31,4 трилиона долара да бъде повишен така, че правителството във Вашингтон да може да тегли заеми и през фискалната 2024 г. и да не изпадне в неплатежоспособност.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО