Все повече фирми и граждани ползват Интернет, за да декларират и платят данъците към НАП

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Над 8500 жители на област Ямбол декларираха в срок доходите си, получени през миналата година в Офиса на НАП. Продължава входирането на формуляри, пристигнали по пощата. С тях от НАП –Ямбол очакват декларациите на физическите лица да достигнат миналогодишните-около 12000.

През 2012 година подадените в срок /2 април/ корпоративни декларации за облагане на фирмите с данък печалба бяха близо 4800. От тях 600 са подадени на пощенско гише или изпратени по пощата.

Различното в тазгодишната данъчна кампания е увеличеният брой на фирмите и гражданите, които ползват Интернет деклариране и плащане на данъка. Въпреки необходимостта от наличие на електронен подпис близо 1000 граждани и над 1600 фирми тази година са ползвали онлайн услугата на НАП. За сравнение през миналата година приетите по Интернет декларации на физически лица са 760, а корпоративните декларации – 1200. Новост в тазгодишната кампания бе и ползването на Персонален идентификационен код за събиране на необходимата информация преди подаването на годишната декларация. Такъв код /ПИК/ имат 220 ямболлии. Над 200 граждани подадоха декларацията си с баркод, което им гарантира по-бързо възстановяване на сумите, ако имат такива. Това бе възможно заради факта, че не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода.

Тази година данъчни облекчения са ползвали 240 ямболлии, основно млади семейства с ипотечен кредит.

Инспекторите по приходите от Офис- Ямбол започнаха проверки дали коректно се декларират и плащат данъци от фирми и граждани. Неподалите декларация се санкционират с минимална глоба от 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.


Статията е публикувана на 4 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА