Военно положение! Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да пристигат в Косово след безредиците миналата седмица в северната част на страната. Това съобщава в понеделник „Ройтерс“, като цитира извление на алианса.

„Около 500 военнослужещи от 65-та механизирана пехотна бригада на Турция ще съставляват по-голямата част от подкрепленията“, написа говорителят на НАТО Оана Лунгеску в „Туитър“.

Припомняме, че НАТО реши да разположи 700 допълнителни мироопазващи сили в Косово, като подсили контингента от 4000 души, в отговор на кризата. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че е готов да изпрати още.

„НАТО ще остане бдителен. Ние ще бъдем там, за да гарантираме безопасна и сигурна среда, както и да успокоим и намалим напрежението“, каза той пред репортери в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Осло.

По време на сблъсъците в понеделник бяха ранени 30 от неговите мироопазващи сили от КФОР и 52 етнически протестиращи сърби.

До размириците в Северно Косово се стигна след масово бойкотираните местни избори.

След тях бяха разменени остри реплики между сръбските и косовски лидери, които взаимно се обвиниха за сблъсъците.

Очаква се във вторник сръбският президент Александър Вучич да се произнесе дали Белград е за нови регионални избори в сръбските общини в Косово.

КФОР бяха създадени след бунта през 1998-1999 г. на мнозинството етнически албанци срещу репресивното към тях сръбско управление.

Косово спечели международно призната независимост през 2008 г., но Сърбия я отхвърли и сърбите в северната част на страната търсят автономия за своя регион съгласно споразумение от 2013 г., което не е изпълнено.

Личен състав и военна техника от въоръжените сили на Турция преминават по пътната мрежа в България на 4 и 5 юни 2023 г., предупредиха от военнното ни министерство. Частите влизат у нас през ГКПП „Капитан Андреево“. Те ще напуснат територията на България през ГКПП „Гюешево“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО