Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата

Публикувано преди 4 месеца  |  България

В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с мен. Това разказа зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по време на изслушване на Пленума на ВСС във връзка с предложението за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Около 8:20 ч. на 15 май Сарафов получил есемес в чат група на зам.-главните прокурори, че в 9 часа трябва да е на оперативка. „Всеки седна, където главният прокурор каза, Гешев пусна запис с разговор с члена на ВСС Йордан Стоев. Каза, че сам го направил и имал още 150 такива. Аз издържах само 3-4 минути и излязох. Усетих неприязън, която главният прокурор имал към мен. Не забелязах други промени в настроението му“, разказа Сарафов.

На 14 май имали разговор по телефона. „В една трибуквена медия беше пуснат. След това ме изключиха от чат групата“, каза Сарафов. Обясни, че в разговора си говорили, че били „похарчени“. В неделя останал с впечатления, че са в нормални и приятелски отношения. На следващия ден вече Гешев се държал „войнствено и агресивно“ със Сарафов.

Сарафов разказа и за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата срещу Гешев. Обясни, че главният прокурор му се обадил. „Каза ми, че Ясен Тодоров ще доведе израелски експерт, който трябвало да бъде пуснат. Затова и в изпълнение на заповедта на Гешев израелският експерт бил допуснат близо до мястото. С него имало и преводач. Говорил със служителите от СОБТ. Мъжът гледал от разстояние около 8 до 10 метра“, разказа зам.-главният прокурор. Сарафов бе категоричен, че мъжът не е имал достъп до веществените доказателства. Мъжът стоял около 20 минути. „Възприех искането за допускането на експерта и като нареждане, и като молба“, допълни той.

Сарафов обясни, че до 15 май имали нормални, колегиални отношения. След това не могъл да повярва на агресията, която Гешев излъчвал към него по време на брифинга си. Двамата се познавали от над 30 години, били състуденти. „От него строи сила, желание, непоколебимост и воля да изпълни това, което е казал“, посочи Сарафов.

След като изслушат Сарафов и Пантелеева от пресцентъра на прокуратурата кадровиците ще прекратят заседанието и ще продължат утре.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 8 юни 2023

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Мехмед Дикме: От Пеевски вече зависи всичко в държавата
Делян Пеевски се превърна в най-важния фактор в държавата, той определя дневния ред и на политиците, и ...
Ген. Румен Миланов: Руски шпиони не са пробили българските спецслужби
"Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои ...
Напрежение между Италия и Германия
Италианската министър-председателка Джорджа Мелони е изпратила писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което му казва, че ...
Модел и инфлуенсър отново показа перфектните си форми
Саманта Сепулведа е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава и активно със спорт, като набляга на фитнеса ...
Унищожиха морска мина край Созопол
Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес, 25 септември, по сигнал ...
Циментовоз уби жена край Благоевград
Жена е била прегазена от тежкотоварен камион в производствената база на строителна компания край благоевградското село Бело ...
Експлозия разтърси склад за бензин в Нагорни Карабах
Силна експлозия е станала в склад за бензин недалеч от пътя Степанакерт-Аскеран, съобщи Арменпрес, като се позова ...
САЩ поставиха условия на Киев, за да продължи да получава оръжия
Заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Майк Пайл е изпратил писмо до Платформата ...