Искрен Митев за импийчмънт на Радев: Ще му дадем възможност да се излага

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Много е рано да се каже как ще изглежда конституционната реформа, конституционната комисия не е заработила още. Рано е да се каже как ще изглежда тази реформа. Това е в бъдещето. Промяната по Конституцията ще бъде такава, че да може да съжителстваме заедно.

Това каза пред Euronews Bulgaria депутатът от ПП Искрен Митев.

Реформата трябва да отговаря на днешната реалност. Не знам какъв е бил мотивът на срещата с ДПС. Аз не виждам влияние на ДПС в този кабинет. Ако има такова щеше да имат министри, постове, нещо. Ние имахме два гласа от тях. Всеки можеше да гласува с „ЗА“.

Ние видяхме умишлено намаляване на кворума в залата при приемането на г-н Пеевски за конституционната комисия. Има скрити мнозинства, договорки и това е по-притеснителното.

Точно поради ситуацията, в която главният прокурор се намира се опитват да го махнат или да му потърсят отговорност. Трябва да има конституционно мнозинство затова. Това според мен ще се бави максимално много време. После, ако се случи нещо и президентът ще се бави с указа. Интересно ми е дотогава на колко народни представители ще се поискат имунитетите. Когато се решава да се направи реформа на тази система изведнъж се оказва, че се иска имунитета на 20 народни представители. Интересно ми е какво ще се разкрие още и за какви хора. Реално ние това искахме, тази система да работи така. Моето мнение е, че всеки трябва сам да си даде имунитета. Ще имаме дебат в групата и ще решим как ще гласуваме за имунитетите. Ако има запис пак – ще чуете.

На въпрос дали биха подкрепили импийчмънт на президента Радев, Митев отговори:

Смятам, че не винаги най-добрият ход е да отстраниш свой опонент. По-скоро да му дадеш възможност да се излага. Виждаме, че Радев предизвика общественото недоверие. Видяхме какво се случи, когато той се опита да компрометира опитите за създаване на редовно правителство. Чуваме от кметове, че той ходи и се опитва да си изгради местни структури.

Смените в държавната администрация са нормално нещо. Бюджетът ще е предизвикателство. Радвам се и за промените в АПИ, защото сме поели сериозни приоритети там.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО