Духовният лидер на Иран: Западът няма да спре разработките на ядрено оръжие

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Западните държави не биха могли да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, ако си беше поставил такава цел. Това заяви в неделя на среща с представители на ядрената индустрия на страната духовният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей.

„В продължение на 20 години враговете [в лицето на западните сили] създават пречки пред развитието на нашата ядрена индустрия, криейки се зад разговори за ядрени оръжия <…>. Те знаят, че ние се ръководим от ислямската доктрина и не се стремят да разработят ядрени оръжия. Но ако не беше така, те нямаше да могат да ни спрат“, цитира ИРНА думите на Хаменей.

„Няма нищо лошо в споразумение със западните страни относно иранската ядрена програма, но то не трябва да засяга инфраструктурата на нашата ядрена индустрия“, каза Хаменей. Той също така отбеляза, че Техеран трябва да продължи сътрудничеството с Международната агенция за атомна енергия в рамките на споразумението за гаранциите съгласно Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

През 2015 г. петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, насочен към преодоляване на кризата около ядрените разработки на Техеран. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от това споразумение. Настоящият ръководител на американската администрация Джо Байдън многократно е сигнализирал за готовността си да върне Вашингтон към ядрената сделка.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 11 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО