При доходи над 50 хиляди лева регистрацията по ДДС е задължителна

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Всяко данъчно задължено лице, което има оборот или доход, различен от заплата, повече от 50 000 лева през 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14 дневен срок от надвишаването на сумата, припомнят от НАП. В облагаемия оборот попадат и хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други.

Инспекторите по приходите от отдел „Обслужване” в Офиса на НАП в Ямбол започнаха проверка за служебна регистрация на граждани, които са получили солидни приходи през 2011 г., но не са подали заявление за регистрация по ДДС. Доходите на лицата са постъпления от извънтрудови правоотношения – отдаване на помещения под наем и граждански договори.

Законът сочи, че всеки, чийто оборот извън заплатата, надхвърля 50 000 л8. през 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС. От НАП- Ямбол съветват задължените да извършат това сами в предвидения от закона срок, защото иначе, освен дължимия данък , ще трябва да заплатят и всички лихви за периода.

До момента в Офис-Ямбол са регистрирани над 2600 фирми и граждани по Закон за данъка върху добавената стойност. Тяхно задължение е до 14 число всеки месец да подават справки- декларации и дневници по ДДС.


Статията е публикувана на 11 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА