80% от жителите на Голямо Крушево се включиха в инициативата „Да изчистим България за един ден”

Публикувано преди 12 години  |  Общество

80% от жителите на Голямо Крушево се включиха в инициативата „Да изчистим България за един ден”.
Другите 20% си измислиха уважителни причини и не излязоха да почистят дори пред домовете си.
Трети пък казваха: „ В тази държава всеки трябва да се занимава с това, което му е работата. Няма да вършим работата на тези, които не са я свършили. След като плащаме данъци, защо ни трябва да чистим”

Почистването започна малко след 9 часа.

Кметският наместник Костадин Иванов обхождаше цялото село и в края на деня заяви, че е доволен от постигнатите резултати, защото беше чисто, уютно и зелено.

„Трябва всички да се чувстват задължени да почистват около домовете си дори да няма всенародна акция.Нека вземем поука от другите европейски държави. Ако всички разбираме колко е важно, наистина ще живеем в европейско селище. Искаше ми се всички да излязат, да знам, че мога да работя с всички хора, коментира с болка Иванов.

Според него, най-искрени адмирации заслужава 80-годишният Стойко Чолаков, който с градинска косачка обработваше тревните площи. Тревите бяха високи до пояс, но човекът мълчаливо мереше улицата, гъсто обрасла с трева и се захващаше отново за работа.

На 50 м. от него въртеше ръчната косачка Димитър Пейчев. Той се възмущаваше, че млади хора не са излезли да почистят и не се интересуват от това, което се случва около тях. „Очаквах 100% инициативност”. Според него един ден не е достатъчен да се изчистят всички боклуци. „Трябва по-често да се случва”, коментира Пейчев.

Голямото метене на читалищния парк бе част от инициативата. Атанас Сираков и Цвятко Павлов окосиха тревата, а жените я събираха и изхвърляха. Те почистиха градинките с пъстри, ухаещи и многообразни цветя, боядисаха пейките и катерушките. Всичко наоколо изглежда свежо!

В хигиенизирането и естетизирането на търговските площи и прилежащите площадки и градинки се включиха и търговските работници. Спазването на нужната хигиена в прилежащите територии на търговските обекти и нерегламентирано изхвърляне на отпадъците е регламентирано с наредба.

Хубаво! Изчистихме за един ден. Един ден на извънреден безплатен труд. Това ми напомни за ленинските съботници преди години. Бяха дни на доброволен труд. Най-често почиствахме обществени места. Тогава беше забавно. Дружно почиствахме градинките, боядисвахме, прекопавахме. Сега традицията е възобновена и накрая сме доволни от свършеното. Симпатичната идея на BTV се превърна в хубав ден. Целта на кампанията ще бъде постигната, ако се съберат 400 000 граждани, които да съберат 200 хил. куб. метра отпадъци, маркирани на онлайн картата ни за замърсени места. Идеята е чудесна! Зелено и чисто!

Да изчистим България за един ден” е част от световната инициатива Let’s Do It! От март до септември над 100 държави ще проведат подобни акции по почистване. С нас днес чистят и съседите ни Турция и Румъния, както и Конго и Молдова.


Статията е публикувана на 13 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА