Работа по национална програма „С грижа за всеки ученик“ в ЦДГ „Надежда“, филиали Маломирово и Бояново

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Предизвикателствата и трудностите при обучението и подготовката за училище на деца от предучилищна възраст в смесена детска група, особено в малко населено място, определят специфични необходимости и компетенции на учителите. Това налага да се търсят допълнителни занимания, различни дейности и засилване на мотивацията за активно включване в образователния процес на деца от предучилищна възраст. Една добра възможност за постигане на това е работата по проекти, насочени към разрешаването на тези проблеми.

Колективът на ЦДГ „Надежда” се възползва от предоставената възможност и през учебната 2011-2012 година ЦДГ „Надежда” и филиалите в с. Маломирово и с.Бояново работиха по проект „Заедно, деца-родители-учители, за успешно овладяване на български език и успешен старт в училище” по Национална програма „С грижа за всеки ученик” . Бяха сформирани 7 групи за работа с деца, чиито майчин език не е български.
Основната цел на проекта беше: Ограмотяване на деца от ромския етнос чрез допълнителна работа, съобразно индивидуалните потребности на децата, до степен на владеене на български език и литература, достатъчни за постъпване в първи клас.

Чрез допълнителната работа по проекта, в зависимост от достигнатото ниво на владеене на български език на децата, децата се научиха да съгласуват по род и число, да построяват правилни изречения, да разказват последователно, да съчиняват, научиха се да откриват звуци, да ги назовават, да сричкуват, опознаха достъпна за възрастта художествена литература, драматизираха, показваха постиженията си пред своите родители и близки и се чувстваха значими.

На финала на проектните дейности равносметка беше направена както от децата, така и от учителите. Допълнителните часове по български език дават възможност на децата за равен старт в училище. Чрез музикални игри, драматизации, дидактични игри и упражнения, наблюдения на заобикалящата ги среда, беседи, разговори, разкази, четене на художествена литература, освен че се обогати речника на децата, овладяха се правилата на граматически правилната и свързаната реч, развиха се звуковата им култура и фонематичен слух. Постигнато е по-добро владеене на български език, като предпоставка за успешна образователна интеграция в училище. Подготовката по български език и литература е предпоставка за формиране на знания по останалите направления и формиране на понятия за природния и околен свят в детската градина и по-късно в училище.

По време на проектните дейности учителите активно включиха в своята работа и родителите на децата, като важна предпоставка за успешното реализиране на проектните дейности. Деца – родители – учители се запознаха и обогатиха своите знания за основните празници и свързаните с тях традиции, изработваха сурвачки, мартеници, боядисваха великденски яйца. Беше организирана среща с Иван Чавдаров, представител на ромския етнос, който е посещавал детската градина, съсед на градината, завършил университет току-що, който да разкаже за своите постижения и за трудностите, които е предолял, за да успее. Тази среща беше особено интересна и занимателна за децата и техните учители. Те с внимание слушаха разказите на „баткото” и с радост откриха, че и той е възпитаник на същата градина като тях.[nggallery id=“495″]


Статията е публикувана на 16 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА