НАП предупреждават зрелостниците, че до записването във ВУЗ са длъжни да заплатят здравни осигуровки

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Зрелостниците, които завършват средното си образование сега и започват следването си през есента в университет редовна форма на обучение, трябва да плащат здравните си вноски сами през лятната ваканция. В противен случай при 3 месеца без здравни осигуровки кандидат-студентите губят пациентски права, предупреждават от НАП- Ямбол. За летните месеци младежите не се осигуряват от републиканския бюджет, защото не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти.

За този период бъдещите студенти следва да подадат и декларация Образец 7 в офиса на НАП -Ямбол. От началото на годината ямболският офис е приел близо 300 такива декларации, а почти 4 хиляди клиенти са поискали изясняване на здравно осигурителния си статус на гише. Декларация Образец 7 може да бъде изтеглена от сайта на НАП .Документът се подава в офиса на агенцията или по пощата с обратна разписка. Възстановяването на здравни права става след като бъде платен пълният размер на главницата и лихвата.

Студентите, които продължават образованието си задочно, здравните осигуровки остават за тяхна сметка. Ако се запишат да учат в чужбина, трябва текущо при записване на съответния семестър да изискват от университета си удостоверение за заверен семестър или учебна година. Документът се превежда от заклет преводач и се представя пред териториалната данъчна дирекция по постоянен адрес, за да бъде коригиран здравният статус на студента и той да ползва услугите, платени от НЗОК.

Здравната вноска е 16,80 лв. и се плаща до 10-то число на следващия месец, за който се отнася.

Проверка на здравноосигурителния статус може да се направи и на сайта на НАП, на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.


Статията е публикувана на 23 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА