Над 15 000 възрастни лица и хора с увреждания, включително и деца ще получат подкрепа по схема „Помощ в дома“

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Това стана ясно на информационния ден за представяне на новата възможност за социалните услуги, организиран от Областна администрация – Ямбол и Агенцията за социално подпомагане. Целта на събитието бе да се даде подробна информация за предстоящото набиране на проектни предложения на потенциалните бенефициенти – общински предприятия и структури, и да се проучи интереса им към новооткритата схема.
„Правителството работи активно в подкрепа на развиване на социалните услуги. Схемата „Помощ в дома” е естествено продължение на реализираните вече проекти за личен, социален асистент и домашен помощник, по които до момента са инвестирани 128 милиона. Схемата напълно съответства и на Областната стратегия за развитие на социалните услуги, затова разчитаме на активност от страна на общините в региона”, коментира заместник-областният управител Нели Кадиева в началото на срещата. Презентация с подробности за новата възможност, изискванията и крайния срок за кандидатстване представи пред представителите на общините Екатерина Димитрова – главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Чрез схемата ще се въведе нов модел за почасово предоставяне на услуги в домашна среда за хора в неравностойно положение, като са предвидени 3 типа дейности: за лична помощ, дейности за социална подкрепа и комунално-битови дейности. При първия тип ще се извършва помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене и вземане на лекарства. При втория ще се предоставя помощ за осъществяване на социални контакти, придружаване на кино, театър и други подобни мероприятия, а при третия помощниците ще пазаруват, ще поддържат хигиената в жилищата на нуждаещите се и ще извършват ремонти.

Целта на новата схема е да обхване повече хора в неравностойно положение – както възрастни и хора с увреждания, така и безработни лица. Важно изискване на програмата е – услугите да се предоставят от безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. По този начин ще бъде осигурена субсидирана заетост за 5 000 души в страната.

Схема „Помощ в дома” е финансирана от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие не човешките ресурси”, Приоритетна ос 5: Социално включване и насърчаване на социалната икономика, Област на интервенция 5.1: Подкрепа на социалната икономика. Финансовият ресурс на операцията е 30 000 000 лв., а реалното изпълнение на проекта се очаква да започне в началото на 2013г. Минимален размер на проект е 80 000 лв., максимален 250 000 лв. Изключително важно за общините, е че не се изисква съфинансиране на проектите.

Крайният срок за кандидатстване е 29 юни 2012г.


Статията е публикувана на 23 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА