Среща на ОИЦ-Ямбол с представители на социални услуги в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

На 01.06.2012 г. екипът на Областен информационен център гр. Ямбол посети Общински детски комплекс град Елхово. По време на срещата бе представена схемата „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Обсъдени бяха насоките за кандидатстване и придружаващите ги формуляри.

Общински детски комплекс гр. Елхово е организация, която е изпълнявала проекти, финансирани предимно от национални програми. До момента има един успешно реализиран проект, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“, в резултат на който са създадени условия за привличане на ученици в извънкласни и извънучилищни дейности, насочени към пълноценно осмисляне на свободното време, стимулиране на интересите и въображението, развитие на способности и дарования. Като целева група в проекта са включени деца роми и деца със специални образователни потребности.

По покана на Център за настаняване от семеен тип град Елхово, служителите на ОИЦ-Ямбол посетиха и част от социалните институции на територията на община Елхово: Център за социална рехабилитация и интеграция „Света Марина“(ЦСРИ), Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и Защитено жилище, създадени в резултат на реализирани проекти на община Елхово по програма ФАР и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Управителят на ОИЦ – гр.Ямбол Мария Никова поздрави служителите на ЦНСТ по случай навършването на една година от разкриването на социалната услуга.

„За периода на предоставяне на услугата ЦНСТ четири от общо осем от първоначално настанените деца са насочени към приемни семейства. Това е отличен резултат и показва, че с общи усилия – тези на служителите, които пряко обгрижват децата, общинската администрация, служителите от социалното подпомагане и обществото, можем да осигурим едно по-добро бъдеще за децата настанени в институциите“ – каза Мария Никова.

Директорът на ЦНСТ и ЦСРИ Христо Делигрозев и Ивелина Романова-Управител на Защитено жилище град Елхово споделиха своите проблеми, очаквания и успехи в работата с децата в неравностойно положение и възрастните с увреждания.
Обсъдени бяха възможностите за кандидатстване по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за надграждане на постигенатите вече резултати.

ОИЦ-Ямбол работи в рамките на проект BG161РО002-3.3.02-00011-С0001 „Изграждане и функциониране на Областен информационен център в община Ямбол“, финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Статията е публикувана на 5 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА