Земята, Венера и Слънцето се нареждат на една линия

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Тази нощ жителите на Земята ще станат свидетели на едно от най-редките астрономически събития – Земята, Венера и Слънцето ще се наредят на една линия. Уникалното явление, при което ще се наблюдава преминаването на Венера пред слънчевия диск, започва в 1:09 ч. през нощта, но в България ще се вижда едва след изгрева на Слънцето в 5:34 ч. за Елхово и в 5:49 ч. за София, съобщиха от БАН. По време на пасажа в продължение на около 2 часа ще се вижда как планетата Венера бавно преминава пред диска на Слънцето.

В 7:38 ч. от София дисковете на Венера и Слънцето ще се допрат вътрешно и планетата ще започне да “излиза” от Слънчевия диск. Явлението ще приключи, когато планетата напусне изцяло диска на Слънцето. Видимият диаметър на Венера по време на пасажа ще може да се наблюдава и с просто око като малка черна точка по диска на Слънцето.

Поради яркостта на Слънцето и опасността от увреждане на зрението, наблюденията трябва да се извършват задължително с предпазен филтър – като очила за наблюдаване на слънчево затъмнение.

Явлението ”пасаж на Венера пред диска на Слънцето” се наблюдава през 8, 105.5, 8, 121.5, 8, 105.5 и т.н. години. Поради тази особена цикличност следващият пасаж на Венера ще е на 11 декември 2117 година, а следващият, видим от територията на България – на 8 декември 2125 г. По време на пасажа с помощта на телескоп може да бъде забелязана и атмосферата на Венера, като размит ореол около диска.


Статията е публикувана на 5 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА