ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Зачестяват сигналите на граждани, срещу търговци, които не издават касови бележки

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Зачестяват сигналите на граждани, срещу търговци, които не издават касови бележки. От началото на годината са подадени пад 50 писмени жалби в Офиса на НАП в Ямбол, в които гражданите сигнализират, че в посетения от тях търговски обект не са им издали фискален бон. Това нарушение често се констатира след като гражданите получат некачествена стока, за която трябва да направят рекламация или да подадат жалба в „Комисията за защита на потребителите”. Тогава прилагането на касова бележка е задължително, а се оказва, че клиентът не е получил такава. По всички сигнали се извършват проверки от инспектори по приходите от Ямбол, Сливен и Бургас. В повече от случаите, при проверка извършена по жалба от граждани, е установено нарушение на Наредбата за касовите апарати и са съставени актове за неиздаване на касов бон или липса на регистрирано фискално устройство.

Паралелно с проверка на фискалните устройства и издаването на касови бележки, мобилни екипи от отдел „Проверки” при НАП през лятото проверяват и за спазване на данъчното и осигурителното законодателство .Целта е да се установи спазва ли се работното време, коректни ли са сключените трудови договори на наетите лица, какви са реализираните обороти и най- вече да установят отчитат ли търговците извършените продажби.

Ако не поискаме касовата си бележка или не я пазим до напускането на търговския обект участваме неволно в укриването на данъци. Необходимо е да поискаме касовата си бележка, тъй като това гарантира, че търговецът е декларирал оборота и плаща данъци, които от своя страна държавата разпределя за образование, здравеопазване, пенсии, инфраструктурни проекти. Клиент, който не изпълни задължението си да съхрани фискалната касова бележка до напускането на обекта, се наказва с глоба по квитанция. Търговците, които не маркират продажбите си се наказват с глоба – за физическите лица до 500 лв., или с имуществена санкция – за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 10 000 лв.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки всички жители на област Ямбол могат да подават на телефон 686 125 в Офиса на териториалната дирекция, а така също и чрез информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.


Статията е публикувана на 11 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА