Шанс за младите да получат реализация на трудовия пазар

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Минимум 22 000 младежи ще получат реализация на трудовия пазар в България съгласно подписаното от правителството Национално споразумение „Първа работа”. С параметрите от споразумението бяха запознати членовете на Областния съвет за тристранно сътрудничество, както и с конкретните дейности, предвидени от държавата за подпомагане на младите хора през периода 2012-2013 г. Заседанието в Областна администрация – Ямбол премина под председателството на заместник-областния управител и председател на Съвета Нели Кадиева.

Националното споразумение е по инициатива на правителството и се подписа в началото на месеца между държавата, синдикатите и организациите на работодателите. Целта е чрез поемане на конкретни ангажименти за взаимодействие между партньорите и интегриран подход да се осигури значително увеличаване на работните места за младежите до 29 г., които досега не са се реализирали на трудовия пазар.

Като дейности се предвижда повишаване на конкурентоспособността на младежите на пазара на труда чрез адаптиране на обучението към съвременните потребности на пазара на труда, информиране на младите хора за възможностите и институциите, които могат да им окажат подкрепа в това направление, както и подкрепа при прехода от образование към заетост чрез осигуряване на първа работа и повишаване на заетостта.

„Уверена съм, че това е една решителна стъпка напред към преодоляване на проблема с разминаването между изискванията на бизнеса и пазара на труда от една страна, и от друга – образователната подготовка, която младите хора имат”, коментира пред присъстващите членове на Съвета заместник-областният управител Нели Кадиева, като акцентира, че това е общ ангажимент на държавата, синдикати и работодатели.


Статията е публикувана на 21 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА