Приключи проверката проводимостта на речните русла

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Приключи проверката проводимостта на речните русла, корекции на реки, дерета и диги на територията на област Ямбол. Проверени са речните легла и в населени места и извън населени. Проверката се извършва на база Закона за защита при бедствия, на основание заповед на министър-председателя, с цел провеждане на превантивни дейности.

Проверени са речните легла на реките Тунджа, Мочурица, Поповска, Араплийска, Синаповска, изградените по тях диги и коригирани участъци.

Участък, където се налагат мерки по почистване и изграждане на предпазни съоръжения, е речното легло на р. Тунджа при с. Завой, което бе проверено и в началото на годината от междуведомствена комисия. Констатира се ограничена проводимост на речното корито следствие на израснали в коритото на реката дървета, наличие на изкоренени и паднали дървета и клони, препречващи течението, както и образувани наносни острови. По северозападната граница на регулацията до моста брегът е значително по-нисък в сравнение с отсрещния бряг. С цел предотвратяване на бъдещи наводнения Областна администрация Ямбол изготви проект за почистване коритото на река Тунджа за осигуряване проводимост на речното корито и изграждане на предпазни съоръжения по левия бряг на реката на с. Завой в участък с дължина около 520 метра. Проектът е в процес на процедиране на ПУП и съгласувателни процедури, след което се кандидатства за финансиране.

Извършена бе специална проверка на река Калница извън регулация Проверена бе проводимостта на речното корито на р. Калница и притоците и в землищата на селата Роза, Ботево, Болярско, Бояджик, Гълъбинци, Видинци, Крумово и Ген. Инзово. Реката на територията на община „Тунджа” не е коригирана и поради малкия наклон на речното легло при пълноводие прави обширни разливи, които дълго се задържат. Две от основните предписания на комисията по този повод са към ОД „Земеделие” Ямбол .

В резултат на проверките на междуведомствената комисии по проводимостта на речните легла, корекции на реки, дерета и диги на територията на областта са дадени 16 предписания.


Статията е публикувана на 10 юли 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА