Сблъсък между президент и министър относно порвеждането на две Срещи на върха

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Сблъсък между президент и министър относно порвеждането на две Срещи на върха

Полският външен министър Радослав Сикорски разкритикува идеята на президента на страната Анджей Дуда да проведе две международни срещи на върха за отношенията на ЕС със САЩ и украинските въпроси по време на председателството на Полша на Европейския съюз. Шефът на МВнР очерта позицията си в интервю за телевизионния канал TVN24.

„Инициативата на президента за провеждане на две европейски срещи на върха по време на полското председателство на Съвета на Европа не беше съгласувана с правителството. Това не е пример за добро сътрудничество. Въпросът беше изненада за нас“, каза Сикорски.

Министърът призна, че е научил за предложението на Дуда за две срещи на върха от публикации в медиите. „Полската конституция ясно определя кой в Полша води външната политика и с кого президентът съгласува изявленията си. В този случай това не беше [направено]“, поясни Сикорски. Външният министър добави, че „президентът има собствен кабинет със собствен бюджет, което означава, че може да организира тези срещи на върха, използвайки своя кабинет“.

На 1 май Анджей Дуда изпрати официално писмо до министър-председателя Доналд Туск по въпроса за провеждането на две европейски срещи на върха, „за да се подчертае политическото значение“ Полско председателство на ЕС. Според плана на Дуда една среща на върха ще бъде посветена на отношенията между Европейския съюз и САЩ, а втората – на въпросите за възстановяването на Украйна и приемането ѝ в ЕС.

Полското председателство на Съвета на ЕС ще започне на 1 януари 2025 г. В момента това място е заето от Белгия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО